Skip to content
Menu
Menu

Nadmerná regulácia škodí produktivite aj zamestnanosti. Čo by prospelo Slovensku?

Prečítať článok

25.7.2024 (SITA.sk) – Miera, akou štát reguluje trhové prostredie na Slovensku, je vyššia ako v Poľsku a Česku, ale nižšia ako v Maďarsku. V celkovom hodnotení 43 štátov Slovensko obstálo na 24. mieste. Oproti roku 2018 miera regulácie mierne klesla.

Vyplýva to z najnovšej sady indikátorov, ktorými OECD už štvrťstoročie hodnotí narušenia hospodárskej súťaže vrátane systému udeľovania povolení, verejného obstarávania, správy štátnych podnikov či kontroly cien.

Najmenej regulovaný trh má Litva, Švédsko, Írsko a Veľká Británia. Najväčšiu mieru regulácie uplatňuje Čína, Brazília a India.

Regulačné prekážky

Slovensko má funkčný systém udeľovania licencií a povolení. Regulácia energetiky, dopravy a elektronických komunikácií je tiež priaznivá pre hospodársku súťaž.

Ale činnosti architektov či stavebných inžinierov sú pomerne prísne regulované. Zníženie regulačných prekážok nielen v týchto odborných profesiách, ale aj v maloobchode by mohlo posilniť konkurencieschopnosť trhu.

Posilnenie regulácie lobistov

OECD tiež odporúča zjednodušiť administratívne požiadavky na zakladanie nových firiem a najmä posilniť reguláciu lobistov. Slovensko patrí ku krajinám, ktoré nemajú primerané pravidlá na zabezpečenie transparentnosti vo vzťahoch medzi verejnými činiteľmi a záujmovými skupinami.

Hoci existujú pravidlá o konflikte záujmov, verejní činitelia po odchode z funkcie nemajú určené povinné obdobie zdržať sa konania v prospech záujmových skupín. Táto chýbajúca regulácia môže zvýhodňovať lobistické snahy väčších firiem, čo môže viesť k nerovnakým podmienkam pre mladšie a menšie firmy.

Viac k témam: Hospodárska súťaž, konkurencieschopnosť, Regulácia
Zdroj: SITA.sk – Nadmerná regulácia škodí produktivite aj zamestnanosti. Čo by prospelo Slovensku? © SITA Všetky práva vyhradené.