Ak sa chcete postarať o zdravie svojich čriev, je vhodné prejsť na vyváženú a pestrú stravu. Konzumácia potravín bohatých na vlákninu a obsahujúcich prospešné kmene baktérií nám zabezpečí pravidelnú stolicu. Rovnako dôležité pre správnu peristaltiku čriev je udržiavanie dostatočnej hydratácie organizmu. Čo by sme teda mali jesť na večeru, aby sme sa vyhli problémom s pohybom čriev na druhý deň?
Večerné jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, nízkokalorické, ale malo by telu poskytnúť kvalitné bielkoviny, mononenasýtené tuky a komplexné sacharidy. Ak sa teda chceme vyhnúť problémom s vyprázdňovaním, mali by sme si na večeru vyberať výrobky s vysokým obsahom uvedených živín.
Aké živiny by mala naša večerná strava obsahovať?
Večer je vhodné zaradiť do jedálnička výrobky bohaté na bielkoviny, ktoré vás zasýtia na dlhší čas. Patrí k nim tvaroh, ryby, mäso a vajcia. Večer sa vyhýbajte konzumácii tučného mäsa, pretože jeho trávenie v tráviacom trakte trvá dlhšie.
Výrobky bohaté na vlákninu stimulujú peristaltiku čriev a napomáhajú pravidelnej stolici, čím znižujú riziko zápchy. Pozornosť si zaslúžia najmä sušené slivky, pretože obsahujú sorbitol, ktorý podporuje trávenie. Pozitívny vplyv na črevnú peristaltiku majú aj ľanové semienka a chia semienka vďaka obsahu rozpustnej vlákniny, ktorá absorbuje vodu a mení sa na gél, čím zmäkčuje stolicu a podporuje jej prechod hrubým črevom.
Sladké zemiaky vďaka vysokému obsahu nerozpustnej vlákniny dobre stimulujú pohyb čriev. Užitočné sú aj koreniny, ktoré podporujú trávenie, napríklad estragón (zabraňuje plynatosti), rozmarín (aktivuje tvorbu žlče potrebnej na trávenie tukov) a šalvia (zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav). V malých množstvách by sa mali konzumovať aj fermentované potraviny, ako je jogurt, kefír alebo šťava z kyslej kapusty.
Aké potraviny je lepšie nejesť na večeru?
Tuky zostávajú v našom tráviacom systéme najdlhšie. Proces ich trávenia sa začína v črevách po tom, ako dvanástnik aktivuje produkciu žlče. Potraviny bohaté na živočíšne tuky sú najťažšie stráviteľné. Patrí k nim bravčová masť a ťažko stráviteľné maslo a smotanové krémy používané pri príprave koláčov a dezertov. Naše telo trávi tieto produkty približne 7 až 8 hodín. Mäso a mäsové pokrmy sa tiež trávia dlho (5 – 6 hodín), rovnako ako strukoviny, ryby a huby (4 – 5 hodín).
Niektoré výrobky sa trávia výnimočne dlho kvôli spôsobu ich prípravy. Patria k nim rýchle jedlá a vysoko spracované potraviny, ako napríklad hotové instantné jedlá. Tie môže naše telo tráviť až celý deň.