Komu z nás sa ešte nestalo, že by si ohrial studenú kávu? Mamičky na materskej dovolenke alebo pracovníci v továrňach si často ohrievajú kávu, aby získali čas a vychutnali si teplý nápoj. Mení ohrievanie studenej kávy jej chuť? Barista o tom nepochybuje.
Ohrievanie kávy sa deje prirodzene, najmä keď nie je čas na uvarenie ďalšej kávy. Mnohí ľudia si pripravia kanvicu kávy na celý deň a v mikrovlnnej rúre ju len po častiach ohrievajú. Má to zmysel, alebo je opätovné ohrievanie kávy zločinom proti základnému záparu? Na vysvetlenie je potrebné vrátiť sa na úplný začiatok spracovania kávových zŕn.
Má teplota vplyv na kvalitu kávy?
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, akú cestu prešli kávové zrná, kým skončili vo vašom kávovare? Ak nie, prichádzame s krátkym návodom na stiahnutie. Kávové zrná sa zbierajú zo stromov a pristanú v špeciálnych továrňach, kde prechádzajú viacerými procesmi praženia. Práve pôsobením tepla sa zo zŕn dostáva to najlepšie.
Tento proces má však aj svoje obmedzenia, pretože príliš dlho pražené zrná sa stávajú horkými a káva nechutnou. Zle ošetrené zrná strácajú svoju kvalitu a káva už nechutí tak, ako predtým. Pri varení je teplota vody rovnako dôležitá ako kvalita kávových zŕn. Ak je tekutina príliš horúca, vyzráža niektoré zlúčeniny a káva opäť stráca svoju chuť. Má ohrievanie studenej kávy vplyv aj na jej chemické zloženie?
Má ohrievanie kávy zmysel?
Odpoveď na túto otázku je nejednoznačná. Na jednej strane môžete kávu ohriať, ale jej chuť už nebude rovnaká. Prečo? Ako sme už spomenuli, počas praženia kávových zŕn alebo samotného varenia sa opakuje proces uvoľňovania kávových kyselín, zlúčenín a olejov. Zahrievanie nie je nič iné ako pôsobenie tepla, a tak káva opäť „pracuje“ a mení svoje chemické zloženie.
Zahrievaním kávy sa kofeín nevysráža, ale chuť sa stáva oveľa horkejšou a menej podstatnou. Ak nemáte radi studenú kávu a v šálke vám zostáva ešte veľa nápoja, existujú dva spôsoby, ako ju môžete zohriať, aby ste čo najviac znížili možnosť vyzrážania horkých tónov z pražených zŕn.
Ohrievanie studenej kávy. Ako to urobiť, aby nápoj nestratil svoju chuť?
Existujú až dva účinné spôsoby, ako ohriať studenú kávu. Rýchlejšou a jednoduchšou možnosťou, ktorú volí čoraz viac ľudí, je ohrievanie kávy v mikrovlnnej rúre. Najdôležitejším pravidlom je nastaviť mikrovlnnú rúru na stredný výkon a kávu ohrievať maximálne 30 sekúnd. Po tomto čase je dobré kávu ochutnať, a ak je ešte stále príliš studená, vložte ju na ďalších približne desať sekúnd.
Druhou možnosťou je ohrievanie v hrnci nad ohňom. Znovu zohrievanie studenej kávy by malo byť čo najkratšie, aby sa zápar nepriviedol do varu. Káva by nemala dosiahnuť vyššiu teplotu ako 70 stupňov, pretože to môže mať za následok „pripálenie kávy“, čo má za následok horkú chuť.
Existuje káva, ktorá sa nesmie ohrievať? Odporúčame vám, aby ste nezohrievali kávu s pridaným mliekom a smotanou. Zahriate mliečne výrobky sa môžu zrážať a v káve budú plávať nevzhľadné kúsky zrazeného mlieka. Takáto káva nie je vhodná na konzumáciu.