Potrebujete otvoriť uhorky na obed alebo pridať uhorky do šalátu – a nemôžete otvoriť nádobu. Túto situáciu poznáme asi všetci. Čo môžete urobiť, aby sa viečko ľahko odklopilo, aj keď nemáte veľa sily?
Nájdite si niekoho silnejšieho
Poznajú to asi všetky deti a veľké množstvo žien – keď sa nemôžu dostať do pohára s džemom alebo uhorkami, zavolajú otca alebo partnera, aby im pomohol otvoriť viečko s trochou hrubej sily. Niekedy však silné ruky nie sú celkom na dosah alebo sa im ani nepodarí uvoľniť viečko. Vtedy je čas na niekoľko šikovných trikov!
Uvoľnite vákuum
Najmä pri domácom konzervovaní je skutočnosť, že sa viečko neotvára ľahko, dobrým znamením, pretože dáva jasne najavo, že sa produkt vo vnútri nádoby nepokazil. Môžeme z toho mať teda dobrý pocit, ale nepomôže nám to v situácii, keď sa jednoducho potrebujeme dostať dovnútra.
Základným pravidlom, ktoré treba vyskúšať, je uvoľniť vákuum, ktoré sa vytvorilo pod viečkom. Môžete to urobiť jednoducho tak, že na veko niekoľkokrát poklepete lyžicou alebo napríklad druhou stranou hrnca na varenie. Ak to nepomôže, skúste opakovane poklepať končekmi prstov na dno nádoby.
Je možné, že niekoľko ľahkých poklepaní uvoľní vákuum a viečko sa ľahšie otvorí.
Pozor na nôž
Možno ste si zvykli uvoľňovať veko nožom – jednoducho ho zasuňte pod veko a postupne ho uvoľňujte. Ide o pomerne účinný trik, ale dávajte pozor, aby ste sa nezranili. Ak to chcete vyskúšať, vždy si vezmite len príborový nôž, určite nie nič ostré. A aj potom dávajte veľký pozor, aby ste sa neporezali a nerozbili nožom sklo.
Prekliate točenie
Pri otváraní pohára je dôležité správne ho uchopiť, aby sa vám nenamočila dlaň, aby ste si neporezali alebo nepohmoždili ruku a aby sa viečko neotáčalo. Pomôže vám v tom jednoduchý trik – napríklad na veko položte kuchynskú utierku. Ruka vás nebude toľko bolieť, lepšie sa vám bude držať a veko sa ľahšie uvoľní.