Skip to content
Menu
Menu

Drevený artikulárny kostol zaplní Rossiniho majstrovské sakrálne dielo

Prečítať článok

Melodické bohatstvo a dramatický štýl

Bude to zážitok! Agentúra Eprok  pripravuje ďalší  umelecký bonbónik, jedinečný koncert Gioacchina Rossiniho „Petite Messe Solennelle“ (Malá slávnostná omša) s vynikajúcimi umelcami.  Výnimočný rozmer mu dodá nádherný priestor Dreveného artikulárneho kostola, čím sa umocní krása a emocionálna hĺbka Rossiniho geniálnej hudby. Koncert sa uskutoční 12. júla 2024 o 18. h počas otvorenia Festivalu európskych ľudových remesiel v Kežmarku.

Čo rozhodlo o výbere tohto skladateľa a jeho diela? „Taliansky skladateľ Gioacchino Rossini je známy predovšetkým svojimi operami, no zanechal nám jedinečné dielo sakrálnej hudby, „Petite Messe Solennelle“  – Malá slávnostná omša. Skomponoval ju v roku 1863 a je jedným z posledných veľkých diel, ktoré Rossini vytvoril po svojom predčasnom odchode do dôchodku z opernej scény. V tejto omši sa striedajú veľkolepé zborové čísla s komornejšími číslami – árie , duetá, tercet v podaní sólistov a je právom považovaná za vrchol jeho neskorej tvorby ,“ hovorí dramaturgička projektu a súčasne aj klaviristka Júlia Grejtáková.

Emócie a kontrasty

„Petite Messe Solennelle“ je dielo, ktoré svojím názvom môže zavádzať. Nie je totiž „malá“ v zmysle rozsahu, ale skôr v komornom obsadení, pre ktoré bola pôvodne napísaná. Rossini ju skomponoval pre dvanásť spevákov (štyria sólisti a osemčlenný zbor), dva klavíry a harmónium. Toto neobvyklé inštrumentálne obsadenie dodáva dielu intímny a jedinečný zvuk, ktorý sa odlišuje od veľkých orchestrálnych omší jeho doby.

„Rossiniho „Petite Messe Solennelle“ je charakteristická jeho typickým melodickým bohatstvom a dramatickým štýlom, ktorý si priniesol zo sveta opery. Melódie sú plné emócií a dramatických kontrastov, pričom  využíva svoj talent na vytváranie výrazných a zapamätateľných tém. Harmonický jazyk omše je bohatý a farebný,  čo dodáva dielu hĺbku a komplexnosť,“ dodáva Júlia Grejtáková.

Dielo kombinuje vážny a posvätný charakter liturgického textu s Rossiniho melodickým géniom a dramatickým umením. Výsledkom je omša, ktorá je nielen hudobne vzrušujúca, ale aj hlboko duchovná. Rossini, ktorý bol v neskoršom živote viac zamyslený a introspektívny, sa snažil prostredníctvom tejto omše vyjadriť svoje duchovné hľadanie a vieru.

Nemal povolenie …

Premiéra „Petite Messe Solennelle“ sa uskutočnila 14. marca 1864 v Paríži. „Rossini neskôr uviedol orchestrálnu verziu, vrátane pridanej časti “O salutaris hostia“ ako sopránovej árie. Táto verzia omše nebola počas jeho života uvedená, pretože nemohol získať povolenie na jej predvedenie v kostole, keďže v nej vystupujú ženy-speváčky. Takto bola prvýkrát uvedená tri mesiace po jeho smrti, v parížskom divadle Salle Ventadour spoločnosťou Théâtre-Italien dňa 24. februára 1869,“ pridáva ďalšiu perličku Júlia Grejtáková.

„Petite Messe Solennelle“ zostáva jedným z najvýznamnejších diel sakrálnej hudby 19. storočia. „Toto dielo je často uvádzané na koncertných pódiách aj v kostoloch, čo svedčí o jeho trvalej popularite a význame. Veľmi sa tešíme, že tento umelecký skvost môžeme ponúknuť aj našim divákom. „Petite Messe Solennelle“ ukazuje Rossiniho schopnosť spojiť operný štýl s duchovnou hĺbkou liturgického textu, čím vytvoril skutočne jedinečné a nadčasové majstrovské dielo,“ aj takto pozýva na koncert Jozef Kačala, riaditeľ agentúry EPROK.

Účinkujú Košický spevácky zbor učiteľov, Michaela Várady – soprán, Myroslava Havryliuk – mezzosoprán, Maksym Kutsenko – tenor, Marián Lukáč – barytón, Júlia Grejtáková – klavír, Daniel Boronkay – harmónium. Dirigentskej taktovky sa ujme Maroš Potokár.

Príďte si vychutnať dielo Gioacchina Rossiniho PETITE MESSE SOLENNELLE (Malá slávnostná omša) 12. júla 2024 o 18. h do Dreveného artikulárneho kostola počas otvorenia Festivalu európskych ľudových remesiel v Kežmarku.

Projekt je podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja.

 

Na fotografii: Mgr. Roman Porubän zborový farár CZ ECAV Kežmarok, Júlia Grejtáková a Jozef Kačala počas pracovného stretnutia.