Skip to content
Menu
Menu

Ako sa pripravujú sušené paradajky? Uložte si tento recept a nepreplácajte v obchode

Prečítať článok

2.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna_Pustynnikova).

Sušené paradajky sa určite nachádzajú vo väčšine slovesnkých chladničiek alebo kuchynských skriniek. Sú vynikajúcim doplnkom šalátov, wrapov, hamburgerov, mäsa a cestovín. Samozrejme, väčšinou ich kupujeme v obchode, ale verím, že po spoznaní tohto receptu sa to zmení. Tu je recept na sušené paradajky miliónkrát lepšie ako tie z regálov v obchode.

Ako pripraviť sušené paradajky, ale tak, aby boli najlepšie na svete a prekonali tie z obchodu?
Foto: shutterstock.com/Anna_Pustynnikova

Ako pripraviť sušené paradajky, ale tak, aby boli najlepšie na svete a prekonali tie z obchodu? Je to jednoduché – zapnite rúru a je to. No, možno nie celkom. Paradajky sa predsa musia sušiť, nie piecť. Preto sa oplatí pamätať na to, aby ste nechali dvierka pootvorené. Dôležitá je ešte jedna vec, a to olej. Musí byť správne ochutený.

Sušené paradajky – urobte si ich raz a už sa nevrátite k tým kupovaným v obchode

Potrebujete:

približne 3 kg malých paradajok, najlepšie dužinatých

4-5 strúčikov cesnaku

1 l olivového oleja

obľúbené bylinky: oregano, bazalka, tymián

3 PL octu, môže byť biely vínny ocot

soľ (najlepšie hrubá)

Urobte si ich raz a už sa nevrátite k tým kupovaným v obchode.
Foto: shutterstock/Elena Shashkina

Sušené paradajky v olivovom oleji – ako na to

Opláchnuté paradajky osušte, prekrojte na polovicu a odstráňte tvrdé miesto, na ktorom vyrástli stopky. Neodstraňujte semená ani dužinu. Jemne ich posypte soľou a odložte na niekoľko minút.

Potom z nich odstráňte prebytočnú vodu.

Ak máte sušičku ovocia, položte na ňu kúsky paradajok a zapnite ju na stredný výkon. Keď sa paradajky začnú krčiť, zvýšte výkon spotrebiča a sušte ich, kým sa viditeľne nezmenšia a nebudú takmer suché (nesmú však byť úplne vysušené – musia si zachovať určitú mäkkosť).

Ak však nemáte sušičku ovocia, rovnako dobre poslúži aj rúra. Jednoducho položte kúsky paradajok na plech vystlaný papierom na pečenie a zapnite rúru. Nastavte teplotu na 80 stupňov a sušte paradajky s pootvorenými dvierkami, kým sa pekne nevysušia.

V hrnci zohrejte olej zmiešaný s olivovým olejom. Pridajte bylinky a cesnak a prehrejte. Olej by mal byť veľmi horúci, ale neprivádzajte ho do varu. Paradajky vložte do pohárov a zalejte ich horúcim olejom. Dbajte na to, aby sa cesnak a bylinky dostali do každej nádoby.

Potom poháre pevne uzavrite a otočte ich hore dnom, aby sa viečka uzavreli.

Poháre pevne prikryte hrubou látkou alebo dekou a nechajte úplne vychladnúť.

Takto pripravené sušené paradajky skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nakrájajte ich na štvrtiny a uvarte. Tento domáci kečup presvedčí aj jeho najväčšieho nejedáka

Domáci pikantný kečup z cukety. Je šialený a potrebujete len pár ingrediencií

The post Ako sa pripravujú sušené paradajky? Uložte si tento recept a nepreplácajte v obchode appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj