6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MK photograp55).
Ako zmäkčiť tvrdé avokádo a urýchliť jeho dozrievanie? Ak narazíte len na ovocie, ktoré nie je pripravené na konzumáciu, nemusíte sa jeho nákupu vôbec vzdávať. Stačí jeden trik a budete si ho môcť vychutnať ešte v ten istý deň.
Ako zmäkčiť tvrdé avokádo a urýchliť jeho dozrievanie?
Foto: shutterstock/MK photograp55
Avokádo je chutné a zdravé ovocie, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Má však jednu nevýhodu, a to, že niekedy ľahko premeškáte okamih, keď je zrelé a dokonca ideálne na konzumáciu. Pri nákupe v obchode často trvá dlhšie, kým sa stane správne mäkkým. Ako tento proces urýchliť?
Ako spoznáte, že je avokádo zrelé? Na čo sa zamerať
Pri nákupe avokáda v obchode si treba dať pozor na niekoľko vecí, ktoré zvýšia šancu, že dostanete zrelé ovocie, ktoré je okamžite vhodné na konzumáciu. Predovšetkým by malo byť mierne mäkké, ale stále pružné. Samozrejme, to neznamená, že do každého teraz strčíte prsty, aby ste zistili, či bude dobré, ale stačí sa ho jemne dotknúť. V prípade tvrdého avokáda si môžete byť istí, že na jeho ochutnanie si budete musieť ešte počkať. Okrem toho je dôležitá aj farba. V závislosti od odrody by malo byť šťavnato zelené alebo tmavofialové prechádzajúce do hnedej farby.
TIP! Hoci sa avokádo v obchodoch predáva bez stopky, pozrite sa na miesto, odkiaľ vyrástlo. Ak je zelené, plod ešte nie je zrelý. Ak je plod pripravený na konzumáciu, malo by byť to miesto mierne žlté.
Niekedy sa stane, že aj keď ste vyzbrojení vedomosťami o tom, ako vybrať zrelé avokádo, v obchode sú na výber len tvrdé exempláre, ktoré ešte potrebujú nejaký čas.
Foto: súkromný archív
Ako rýchlo dosiahnuť zrelosť avokáda? Zabaliť ho a hodiť do…
Niekedy sa stane, že aj keď ste vyzbrojení vedomosťami o tom, ako vybrať zrelé avokádo, v obchode sú na výber len tvrdé exempláre, ktoré ešte potrebujú nejaký čas. Aj tak sa ich oplatí kúpiť, pretože existujú jednoduché spôsoby, ako ich rýchlejšie pripraviť na konzumáciu. Ak chcete z avokáda pripraviť prílohu, jednoducho ho zabaľte do alobalu a vložte do rúry vyhriatej na 90 – 100 stupňov. Nechajte ho asi 15-20 minút (v prípade extrémne tvrdého primerane dlhšie), vyberte ho a počkajte, kým vychladne a bude mäkké a pripravené na konzumáciu. Prečo je však v tejto podobe vhodný len ako príloha? Teplota môže mierne zmeniť jeho chuť, čo je potrebné mať na pamäti pri použití tejto metódy.
Ako zmäkčiť tvrdé avokádo? Keď budete mať viac času, vyskúšajte tieto metódy
Ak nepotrebujete zrelé avokádo v ten istý deň, ale nechcete čakať donekonečna, môžete použiť menej invazívne a o niečo dlhšie metódy. Zabalte avokádo do novín a odložte ho na teplé miesto a zmäkne oveľa rýchlejšie. Druhým trikom je skladovať ho spolu s ovocím vylučujúcim etylén, napríklad jablkom. Vďaka plynu bude pripravené na konzumáciu do 2 dní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Avokádo je opäť tvrdé ako skala a má ďaleko od dokonalosti? S týmto trikom bude krémové ako maslo
The post Ako zmäkčiť tvrdé avokádo? Zabalte ho a vyklopte. Po 20 minútach bude mäkké ako maslo. appeared first on Vášeň v tebe.