Skip to content
Menu
Menu

Ani papier, ani alobal. Zistite, v čom je najlepšie piecť jedlo. Bude to zdravšie a chutnejšie

Prečítať článok

17.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Je papier na pečenie lepší ako alobal? Určite ste si túto otázku v duchu položili už viackrát. Každý výrobok má svoje výhody a nevýhody, ale podľa niektorých môže mať jeden z nich negatívny vplyv na vaše zdravie. Na čom je najlepšie piecť? Alobal je vyrobený z úplne iného materiálu.

Je papier na pečenie lepší ako alobal? Určite ste si túto otázku v duchu položili už viackrát. Každý výrobok má svoje výhody a nevýhody.
Foto: súkromný archív

Pečenie je zdravá forma spracovania potravín. Keď na pokrm použijeme správnu teplotu, dokážeme zvýrazniť jeho jedinečnú chuť a vôňu. Oplatí sa nahradiť vyprážanie a zvoliť si prípravu jedla s menším množstvom tuku. Aby sme zabránili pripaľovaniu potravín, zvyčajne používame striedavo papier na pečenie a hliníkovú fóliu (alobal). Fungujú rovnako?

Je papier na pečenie lepší ako alobal? To závisí od pripravovaného pokrmu.

Papier na pečenie je nepriľnavý, preto je ideálny na pečenie koláčov a zeleniny. V obchodoch ho nájdete v dvoch verziách: hnedý a bielený. Odporúča sa vybrať si hnedý papier, pretože je šetrnejší k životnému prostrediu a neobsahuje škodlivé látky, ktoré by sa počas pečenia mohli dostať do vášho pokrmu. Nevýhodou papiera je, že pri vystavení teplu krehne a môže sa spáliť, preto nikdy nepoužívajte ten istý list dvakrát.

Alobal výborne vedie teplo, preto je ideálnou voľbou na manipuláciu s potravinami pri vysokých teplotách, napríklad pri grilovaní. Je tiež ideálny na pečenie mäsa v rúre, pretože udržiava vlhkosť, čím udržiava jedlo šťavnaté a rovnomerne prepečené. Pri jeho používaní je však potrebné mať na pamäti niektoré problémy. Niektoré názory naznačujú, že hliníkové častice môžu počas pečenia preniknúť do potravín, najmä keď sa alobal dostane do kontaktu s kyslými prísadami, ako sú paradajky alebo citróny. Bol uverejnený články na túto tému. Hoci je táto otázka stále kontroverzná, pri príprave kyslých potravín sa oplatí zachovať opatrnosť.

Ak ani alobal, ani papier na pečenie nespĺňajú vaše očakávania, zvážte použitie skleneného alebo keramického žiaruvzdorného riadu. Sú mimoriadne odolné voči vysokým teplotám, čo eliminuje riziko ich poškodenia počas pečenia.
Foto: shutterstock.com/New Africa

Na čom sa najlepšie pečie? Toto je zďaleka najzdravšia možnosť

Ak ani alobal, ani papier na pečenie nespĺňajú vaše očakávania, zvážte použitie skleneného alebo keramického žiaruvzdorného riadu. Sú mimoriadne odolné voči vysokým teplotám, čo eliminuje riziko ich poškodenia počas pečenia. Jedlo pripravené v nich sa upečie rovnomerne a nehrozí, že budete jesť surové alebo spálené kúsky. Navyše žiaruvzdorný riad neobsahuje škodlivé chemikálie a, čo je dôležité, nereaguje s kyslými prísadami, takže je najlepšou voľbou na pečenie v rúre.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Papier na pečenie mám vždy po ruke. Len pár kúskov a pohár. Toto je moje eso v rukáve

Ako vyčistiť plech na pečenie? Domáce patenty si poradia aj s hrdzou

The post Ani papier, ani alobal. Zistite, v čom je najlepšie piecť jedlo. Bude to zdravšie a chutnejšie appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj