Skip to content
Menu
Menu

Antimykotikum – pridávajte do raňajok a jedzte pravidelne. Posilnite svoju imunitu pred jeseňou

Prečítať článok

18.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Foxys Forest Manufacture).

Počuli ste už niekedy o tajomnej zložke, ktorá už po stáročia chráni ľudí pred chorobami, posilňuje ich imunitu a vyrovnáva ich organizmus? Stačí jedna čajová lyžička denne, aby ste využili silu ukrytú v tomto výnimočnom zrne. Malé, nenápadné, ale s obrovským zdravotným potenciálom. Objavte vlastnosti rasce.

Stačí pridať jednu zložku do raňajok a môžete sa tešiť z jesenného zdravia a odolnosti.
Foto: shutterstock/Foxys Forest Manufacture

Prírodný poklad ukrytý v každom semienku

Čierna rasca je rastlina, ktorej semená sa v prírodnej medicíne používajú už stáročia. Získala si uznanie v mnohých kultúrach pre svoje jedinečné zdravotné vlastnosti. Malé čierne semienka skrývajú silu, ktorá môže zmeniť váš prístup k zdraviu.

Zdravie podporujúce vlastnosti rasce

Čierna rasca je nielen korenie s výraznou chuťou, ale predovšetkým prírodný liek so širokým spektrom účinkov:

Antimykotický účinok. Čiernu rascu možno označiť za prírodný antimykotický prostriedok, ktorý vďaka obsahu tymochinónu môže pomôcť v boji proti plesňovým infekciám. Pravidelná konzumácia týchto semien môže mať vplyv aj na udržiavanie zdravej rovnováhy mikroflóry v tele.

Posilnenie imunitného systému. Rasca je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a posilňujú imunitný systém. Ide o prirodzenú podporu zdravia, najmä počas jesene a zimy.

Regulácia hladiny cukru v krvi. Semienka rasce môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo je obzvlášť prospešné pre tých, ktorí bojujú s cukrovkou 2. typu.

Podpora tráviaceho systému. Rasca zmierňuje žalúdočné ťažkosti, podporuje trávenie a pomáha v boji proti nadúvaniu. Je prirodzenou podporou zdravia čriev.

Zaradenie rasce do jedálnička môže pozitívne ovplyvniť fungovanie organizmu.
Foto: shutterstock.com/Dionisvera

Ako zaradiť rascu do každodenného jedálnička?

Na to, aby ste naplno využili zdraviu prospešné vlastnosti rasce, stačí denne skonzumovať približne 1-2 čajové lyžičky semienok. Môžete ju pridávať do rôznych jedál, od šalátov cez jogurty až po ovsenú kašu na raňajky. Čierna rasca sa hodí k mnohým jedlám, ktorým dodáva mierne pikantnú, orechovú chuť.

Chutné recepty s rascou na zdravé raňajky

ovsená kaša s rascou a ovocím

Ingrediencie:

1 šálka ovsených vločiek,

2 šálky mlieka alebo rastlinného nápoja,

1 čajová lyžička rasce,

1 čajová lyžička medu alebo javorového sirupu,

hrsť obľúbeného ovocia (napr. čučoriedky, banán, maliny),

1 polievková lyžica orechov alebo semienok (napr. vlašské orechy, tekvicové semienka).

Príprava:

Mlieko zvaríte, pridáte ovsené vločky a varíte na miernom ohni asi 5 minút.

Pridáte čiernu rascu a med, dobre premiešate.

Ovsené vločky preložíte do misky, pridáte ovocie a orechy.

Podávate teplé.

raňajkové smoothie s rascou

Ingrediencie:

1 banán,

1 pohár rastlinného mlieka,

1 čajová lyžička rasce,

1 čajová lyžička chia semienok,

1 polievková lyžica arašidového masla,

hrsť špenátu.

Príprava:

Všetky ingrediencie vložte do mixéra.

Rozmixujte do hladka.

Podávajte ihneď, najlepšie vychladené.

Rascu môžete pridať do smoothie.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

rascový chlieb

Ingrediencie:

500 g celozrnnej múky,

25 g čerstvého droždia,

1 čajová lyžička soli,

1 čajová lyžička cukru,

300 ml teplej vody,

2 čajové lyžičky rasce,

1 polievková lyžica olivového oleja.

Príprava:

Rozpustite droždie v teplej vode s cukrom a nechajte ho 10 minút odstáť.

Vo veľkej miske zmiešajte múku, soľ, 1 čajovú lyžičku čiernej rasce a olej. Pridajte kvások a cesto mieste asi 10 minút.

Cesto prikryte utierkou a nechajte 1 hodinu kysnúť.

Keď cesto vykysne, preložte ho do formy na chlieb, posypte zvyšnou rascou a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 30 – 40 minút.

Po upečení ho pred krájaním odložte vychladnúť.

Z rasce si môžete pripraviť aj chlieb.
Foto: Pixabay/congerdesign

Rasca je nielen vynikajúce korenie, ale aj silný spojenec v starostlivosti o vaše zdravie. Jej zaradenie do každodenného jedálnička je jednoduchý spôsob, ako posilniť imunitu, regulovať metabolické procesy a chrániť sa pred plesňovými infekciami. Nečakajte, zaraďte rascu do svojho jedálnička a objavte jej výnimočné vlastnosti ešte dnes!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Olej z čiernej rasce na vlasy dokáže zázraky. Ako ho aplikovať?

Brucho ako balón a bolesť žalúdka? Zabudnite na to! Tu sú najlepšie nápoje na trávenie

The post Antimykotikum – pridávajte do raňajok a jedzte pravidelne. Posilnite svoju imunitu pred jeseňou appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj