Skip to content
Menu
Menu

Babička robí na zimu najlepšie lečo. Nezostane ani kvapka omáčky

Prečítať článok

10.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wiktory).

Keď sa prejete cuketou a na záhonoch ich ešte pár rastie, pripravte si z nej lečo. Konzervovaná omáčka je ideálna, keď máte málo času na prípravu večere. Ako pripraviť cuketové lečo na zimu? Recept je rýchly, jednoduchý a bez námahy.

Ako pripraviť cuketové lečo na zimu?
Foto: shutterstock/Wiktory

Cuketa uzavretá v pohároch evokuje chuť leta. Ak ste sa tejto zeleniny najedli, nezabudnite si pripraviť konzervy na chladnejšie dni. Príde čas, keď vám bude chýbať, a pohár domáceho cuketového leča upokojí vaše zmysly a rozmazná chuťové bunky. Príprava vám nezaberie veľa času, tak si skočte do záhrady pre zeleninu a pustite sa do práce.

Recept na cuketové lečo na zimu. Rýchly, jednoduchý, chutný

Lečo je univerzálny pokrm, ktorý môžete podávať s cestovinami, zemiakmi, ryžou alebo chlebom. Zasýti na dlhú dobu, výborne chutí a po skonzervovaní sa stáva geniálnym spôsobom, ako si pripraviť rýchlu večeru. Stačí siahnuť do špajze, vybrať pohár, ohriať ho a môžete začať. Môže to byť jednoduchšie? Nižšie nájdete zoznam surovín potrebných na výrobu 10 pollitrových pohárov.

2 kg cukiet,

3 kg paradajok,

2 kg červenej a žltej papriky,

1 kg cibule,

6 strúčikov cesnaku,

200 ml repkového oleja,

5 polievkových lyžíc paradajkového pretlaku,

5 guľôčok nového korenia a 5 bobkových listov,

2 lyžice cukru, 2 lyžičky sladkej mletej papriky a 1 pálivú, soľ a korenie podľa chuti.

Na začiatok si pripravte zeleninu. Paradajky vložte do misy a sparte ich vriacou vodou. Po 30 sekundách ich vložte do studenej vody, odstráňte šupky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Z paprík odstráňte semienka a nakrájajte ich na pásiky. Cukety dôkladne vydrhnite a nakrájajte ich na polovičné plátky. Ak sú veľmi zrelé, odstráňte z nich semienka. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Po dvoch minútach pridajte papriky a smažte, kým mierne nezmäknú. Potom do hrnca presuňte cukety a nechajte ich 3 – 4 minúty odstáť. Po tomto čase prilejte paradajkový pretlaks, pridajte paradajky, korenie a premiešajte. Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte 35-40 minút. Na konci ochutnajte, či je potrebné pridať viac korenia, a pokračujte v dusení.

Pre lepšiu chuť môžete pridať do cuketového leča aj klobásku alebo kuracie mäso.
Foto: shutterstock/ffolas

TIP! Do jedla môžete pridať opekanú klobásu alebo pečené kuracie mäso. Stačí, ak na konci varenia vhodíte mäso do hrnca a chvíľu ho povaríte v omáčke.

Ako pasterizovať lečo na zimu? Nie je to zložitý proces

Pripravte si 10 pollitrových sterilizovaných pohárov. Do každého nalejte toľko horúcej omáčky, aby v hornej časti pohára zostal centimeter medzery. Utrite okraje a pevne naskrutkujte viečka. Dno veľkého hrnca vyložte kuchynskou utierkou a rozložte na neho poháre. Zalejte ich vodou asi do 3/4 výšky. Keď voda začne vrieť, varte ju asi pol hodiny. Po uplynutí tejto doby poháre opatrne vyberte a položte ich hore dnom na kuchynskú linku. Nechajte ich úplne vychladnúť a odložte ich do špajze.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takéto lečo podáva moja svokra. Recept je založený na sladkej zelenine a pevnom mäsovom základe

Čo môžete robiť s cuketami? Lečo sa bude hodiť na dlhú cestu. Túto večeru vám bude závidieť aj vaša svokra

The post Babička robí na zimu najlepšie lečo. Nezostane ani kvapka omáčky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj