10.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wiktory).
Keď sa prejete cuketou a na záhonoch ich ešte pár rastie, pripravte si z nej lečo. Konzervovaná omáčka je ideálna, keď máte málo času na prípravu večere. Ako pripraviť cuketové lečo na zimu? Recept je rýchly, jednoduchý a bez námahy.
Ako pripraviť cuketové lečo na zimu?
Foto: shutterstock/Wiktory
Cuketa uzavretá v pohároch evokuje chuť leta. Ak ste sa tejto zeleniny najedli, nezabudnite si pripraviť konzervy na chladnejšie dni. Príde čas, keď vám bude chýbať, a pohár domáceho cuketového leča upokojí vaše zmysly a rozmazná chuťové bunky. Príprava vám nezaberie veľa času, tak si skočte do záhrady pre zeleninu a pustite sa do práce.
Recept na cuketové lečo na zimu. Rýchly, jednoduchý, chutný
Lečo je univerzálny pokrm, ktorý môžete podávať s cestovinami, zemiakmi, ryžou alebo chlebom. Zasýti na dlhú dobu, výborne chutí a po skonzervovaní sa stáva geniálnym spôsobom, ako si pripraviť rýchlu večeru. Stačí siahnuť do špajze, vybrať pohár, ohriať ho a môžete začať. Môže to byť jednoduchšie? Nižšie nájdete zoznam surovín potrebných na výrobu 10 pollitrových pohárov.
2 kg cukiet,
3 kg paradajok,
2 kg červenej a žltej papriky,
1 kg cibule,
6 strúčikov cesnaku,
200 ml repkového oleja,
5 polievkových lyžíc paradajkového pretlaku,
5 guľôčok nového korenia a 5 bobkových listov,
2 lyžice cukru, 2 lyžičky sladkej mletej papriky a 1 pálivú, soľ a korenie podľa chuti.
Na začiatok si pripravte zeleninu. Paradajky vložte do misy a sparte ich vriacou vodou. Po 30 sekundách ich vložte do studenej vody, odstráňte šupky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Z paprík odstráňte semienka a nakrájajte ich na pásiky. Cukety dôkladne vydrhnite a nakrájajte ich na polovičné plátky. Ak sú veľmi zrelé, odstráňte z nich semienka. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Po dvoch minútach pridajte papriky a smažte, kým mierne nezmäknú. Potom do hrnca presuňte cukety a nechajte ich 3 – 4 minúty odstáť. Po tomto čase prilejte paradajkový pretlaks, pridajte paradajky, korenie a premiešajte. Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte 35-40 minút. Na konci ochutnajte, či je potrebné pridať viac korenia, a pokračujte v dusení.
Pre lepšiu chuť môžete pridať do cuketového leča aj klobásku alebo kuracie mäso.
Foto: shutterstock/ffolas
TIP! Do jedla môžete pridať opekanú klobásu alebo pečené kuracie mäso. Stačí, ak na konci varenia vhodíte mäso do hrnca a chvíľu ho povaríte v omáčke.
Ako pasterizovať lečo na zimu? Nie je to zložitý proces
Pripravte si 10 pollitrových sterilizovaných pohárov. Do každého nalejte toľko horúcej omáčky, aby v hornej časti pohára zostal centimeter medzery. Utrite okraje a pevne naskrutkujte viečka. Dno veľkého hrnca vyložte kuchynskou utierkou a rozložte na neho poháre. Zalejte ich vodou asi do 3/4 výšky. Keď voda začne vrieť, varte ju asi pol hodiny. Po uplynutí tejto doby poháre opatrne vyberte a položte ich hore dnom na kuchynskú linku. Nechajte ich úplne vychladnúť a odložte ich do špajze.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto lečo podáva moja svokra. Recept je založený na sladkej zelenine a pevnom mäsovom základe
The post Babička robí na zimu najlepšie lečo. Nezostane ani kvapka omáčky appeared first on Vášeň v tebe.