Skip to content
Menu
Menu

Cmarový chlieb

Prečítať článok

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina).

Jeden z najchutnejších chlebov, ktoré piekla naša babička. Na vrchu silne chrumkavý a v strede vláčny. Vďaka cmaru vydrží dlho čerstvý.

Jeden z najchutnejších chlebov, ktoré piekla naša babička.
Foto: shutterstock/Dariia Belkina

Ingrediencie:

500 g pšeničnej chlebovej múky

300 ml cmaru

50 ml teplej vody

7 g sušeného droždia

1 čajová lyžička cukru

2 čajové lyžičky soli

Príprava:

Cmarový chlieb. Jeho príprava je jednoduchá
Foto: shutterstock/Yuganov Konstantin

Všetky prísady zmiešajte pri izbovej teplote.

Zmiešajte teplú vodu s droždím, cukrom a dvoma lyžicami múky. Dobre premiešajte, prikryte utierkou a nechajte 15 minút kysnúť.

Múku preosejte do veľkej misy.

Do preosiatej múky pridajte soľ, prilejte cmar a pridajte vykysnuté droždie. Spojte všetky prísady, mieste cesto, kým sa neodlepí od rúk. Vytvarujte guľu, vložte ju do misy a prikryte potravinovou fóliou a utierkou.

Odložte na hodinu na teplé miesto a nechajte cesto v pokoji vykysnúť.

Po hodine cesto ešte raz krátko premiesime, vytvarujeme ho do misy, v ktorej sa bude piecť, a prikryté utierkou ho odložíme na 30 minút, aby opäť vykyslo.

Počas tohto času zapnite rúru na 210 °C. Cesto vložte do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi 25×12 cm a v strede urobte zárez, aby sa cesto počas pečenia nekontrolovane neroztrhlo.

Chlieb pečte 30 minút pri 210 °C. Po tomto čase pečte chlieb ďalších 10-15 minút, kým nezhnedne. Upečený chlieb ihneď vyberte z formy na kuchynskú mriežku.

Cmarový chlieb je hotový!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý

Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší

The post Cmarový chlieb appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj