Skip to content
Menu
Menu

Čo pripraviť z varených zemiakov? Tieto placky pripravíte bez strúhania, ale nezabudnite na dva prídavky

Prečítať článok

10.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel).

Zemiakové placky sú jedným z najlepších jedál na svete. Nemusíte ich však pracne strúhať – stačí, ak vám nejaké zostanú od večere. Pridajte k nim niekoľko príloh a budú božské.

Zemiakové placky sú jedným z najlepších jedál na svete. Nemusíte ich však pracne strúhať stačí, ak vám nejaké zostanú od večere. Pridajte k nim niekoľko príloh a budú božské.
Foto: shutterstock/siamionau pavel

Varené zemiakové placky sú vysnívanou večerou a môžete ich podávať na mnoho rôznych spôsobov. Môžete ich smažiť na panvici, piecť do chrumkava v rúre alebo ich opiecť a hodiť do fritézy. Receptov na zemiakové placky z nových zemiakov je naozaj celá kopa, ale dnes vám ukážeme ten podľa nás najlepší. Stačí pridať trochu tvrdého strúhaného syra a cesnak. Olizovanie prstov je slabé slovo.

Zemiakové placky z varených zemiakov

Ingrediencie:

varené zemiaky (môžu byť včerajšie) cca 0,5 kg,

hrsť strúhaného syra,

2-3 strúčiky cesnaku,

2 PL nasekanej petržlenovej vňate,

1 stredne veľké vajce,

strúhanka,

1 plochá lyžica zemiakovej múky,

soľ, korenie, štipka muškátového orieška,

olej na vyprážanie.

Do týchto zemiakových placiek môžete pridať aj nastrúhané a osmažené huby, dusené kuriatka alebo iné huby.
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova

Zemiakové placky z varených zemiakov – ako na to:

Vložte zemiaky do misy. Potom ich roztlačte šľahačom na hladké pyré. Môžete ich tiež rozomlieť v kuchynskom robote, ale dbajte na to, aby v nich neboli hrudky.

K zemiakom pridajte syr, rozklepnite vajce, pridajte petržlenovú vňať, roztlačený cesnak, korenie a zemiakovú múku, ak používate zemiaky s nízkym obsahom škrobu. Celú zmes dôkladne prehnetieme.

Zo zemiakovej zmesi vytvarujte ľubovoľne veľké guľky. Potom ich v rukách mierne sploštíme a obalíme v strúhanke. Smažte na dobre rozpálenom tuku, kým nie sú zlatisté a chrumkavé z oboch strán.

Do týchto zemiakových placiek môžete pridať aj nastrúhané a osmažené huby, dusené kuriatka alebo iné huby. Dobre pôsobí aj štipka štipľavej papriky. Ak ste teda na večeru uvarili príliš veľa zemiakov a nechcete ich vyhodiť, urobte si tieto placky – chutia výborne aj samostatne, ale môžete ich podávať s rôznymi omáčkami, vrátane pálivých.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najhoršia kombinácia pre zemiaky. V žalúdku sa odohráva revolúcia

Čo urobiť so včerajšími zemiakmi? Pridajte múku a vajcia. Večera bude za pár minút preč

The post Čo pripraviť z varených zemiakov? Tieto placky pripravíte bez strúhania, ale nezabudnite na dva prídavky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj