Skip to content
Menu
Menu

Dávny recept na uhorky od starej mamy. Vďaka zmene pomerov sú chrumkavé a plné chuti

Prečítať článok

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Melinda Nagy).

To je môj najobľúbenejší recept na zavárané uhorky. Ani nakladané mi nechutia tak dobre, a to preto, že ich robím majstrovsky, tak ako ich robila moja babička. Robila ich celý život, ale jej uhorky chutili inak ako tie, ktoré kupujeme v supermarkete. Všetko bolo o pomeroch – moja babička šetrila na jednej ingrediencii, ale vychádzalo to dobre pre uhorky aj pre mňa.

Ako pripraviť uhorky tak, aby boli chrumkavé, plné chuti a ideálne na sendviče a šaláty?
Foto: shutterstock.com/Melinda Nagy

Ako pripraviť uhorky tak, aby boli chrumkavé, plné chuti a ideálne na sendviče a šaláty? Nie je to také ťažké a moja babička ich robila najlepšie na svete. Čo bolo na nich také zvláštne? Babička ušetrila peniaze za cukor, ktorý bol v časoch socializmu dosť nedostatkovým tovarom. Radšej pridávala cukor do cesta ako do uhoriek. Takéto uhorky si v obchode nekúpite, tam býva uhorka niekedy lepkavá od cukru. Lepšie je pripraviť si uhorky doma a tento recept vás určite očarí.

Recept na uhorky. Babička ich robila najlepšie na svete

Ingrediencie:

3 kg malých uhoriek makladačiek,

3 l vody,

0,5 l liehového octu,

6 polievkových lyžíc cukru,

3 lyžice soli,

2 korene chrenu nakrájané na kúsky,

1 väčšia hlava cesnaku,

nové korenie, bobkový list, celé korenia, biela horčica,

kôpor spolu so stonkami (jedna stonka do každej nádoby).

Takéto uhorky sú ideálne na „zahryznutie“ pri stretnutiach väčších skupín, do šalátov, sendvičov alebo domácich hamburgerov.
Foto: shutterstock/Nadezhda Murinets

Ako pripraviť chrumkavé uhorky? Spôsob prípravy:

Uhorky dôkladne umyte. Uvarte ich a osušte, ošúpte cesnak (strúčiky môžete rozrezať na polovicu), ošúpte aj koreň chrenu a nakrájajte ho na kúsky tak, aby boli v každej nádobe aspoň 4.

Na dno každej nádoby vložte vetvičku kôpru, pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, niekoľko kúskov chrenu, lyžičku horčičných semienok, 3-4 bobkové listy a niekoľko zrniečok korenia.

Do pohárov vložte uhorky. Ukladajte ich na seba pomerne tesne, ale nie tak tesne, aby sa stlačili. Potom pripravte nálev. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, soľ a 8-10 guľôčok nového korenia a priveďte do varu.

Horúcim nálevom zalejte poháre s uhorkami a pevne ich uzavrite. Umiestnite poháre do veľkého hrnca (dno vopred vystelte utierkou). Poháre zalejte asi 3/4 vody a priveďte do varu. Po zovretí pasterizujte 7-10 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Takéto uhorky sú ideálne na „zahryznutie“ pri stretnutiach väčších skupín, do šalátov, sendvičov alebo domácich hamburgerov. Uhorky skladujte na tmavom, najlepšie chladnom a suchom mieste – vydržia až rok. Po otvorení však uhorky skladujte v chladničke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Túto zeleninu som hodila do cestíčka a usmažila ju. Je to perfektné občerstvenie k filmu

Kôstky z čerešní už nikdy nevyhadzujem. Moja babička mi povedala, čo z nich môžem vyčarovať

The post Dávny recept na uhorky od starej mamy. Vďaka zmene pomerov sú chrumkavé a plné chuti appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj