Skip to content
Menu
Menu

Jarná/letná večera z rúry. Túto verziu cukety si zamilujú aj jej nejedáci

Prečítať článok

18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaBombologna).

Bežné a bio cukety sú k dispozícii na väčších trhoch po celý rok. Na prvú úrodu tejto sezónnej zeleniny si budeme musieť počkať do augusta. To však neznamená, že by sme mali s objavovaním jej chuťových kvalít otáľať. Už teraz sa ju oplatí zaradiť do jedálneho lístka na večeru. Skutočnou pochúťkou v mnohých domácnostiach sú plnené cukety. Dajú sa pripraviť za pár minút v rúre.

Čo môžeme pripraviť z cukety na večeru?
Foto: shutterstock/OlgaBombologna

Čo môžeme pripraviť z cukety na večeru?

Cuketa naplnená po okraj plnkou je chutný nápad na jarnú/letnú večeru. Aby sa jedlo podarilo, oplatí sa dodržať niekoľko tipov. Prvá sa týka výberu správnej zeleniny.

Na plnenie sú najlepšie stredne veľké a pomerne rovné cukety.
Foto: shutterstock/avphotosales

Na plnenie sú najlepšie stredne veľké a pomerne rovné cukety. Ak sú príliš malé alebo napríklad pokrútené, udržia len malú časť plnky. Ak chcete, aby bola plnka pevnejšia, pridajte dužinu vydlabanú zo stredu cukety. Kuchári radi upozorňujú ešte na jednu vec. Štipka soli, ktorú posypete na vnútornú stranu zeleniny pred plnením, dokonale zvýrazní jej chuť počas pečenia.

Lahodné plnené cukety

Cukety dokážu chutiť lahodne.
Foto: shutterstock/Cesarz

Prísady na plnené cukety:

250 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa

2 stredne veľké cukety

1 veľká cibuľa

1-2 strúčiky cesnaku

3 veľké paradajky

125 g syra mozzarella

2 lyžice olivového oleja

soľ, korenie a provensálske bylinky

Ako pripraviť cuketu s mletým mäsom?

Postup prípravy:

Začneme dôkladným umytím a osušením cukety.

V ďalšom kroku ju prekrojíme na polovicu. Lyžicou potom opatrne vydlabeme stred.

Kolieska cukety odložíme bokom.

Potom sparíme a ošúpeme paradajky. Prekrojíme ich na polovicu a odstránime semienka zo stredu.

Zozbieranú paradajkovú dužinu nadrobno nakrájame.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame na kocky a osmažíme na rozpálenom oleji.

K osmaženej cibuli potom pridajte mleté mäso. Smažte, kým nestratí ružovú farbu a nezhnedne.

K prísadám na panvici pridajte pretlačený cesnak, nakrájané paradajky, soľ, korenie a provensálske bylinky.

Všetko zohrievajte, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Omáčka sa potom pekne zredukuje a nadobudne hustú konzistenciu.

Ako dlho by ste mali cukety s mletým mäsom piecť? Najlepšie je vložiť zeleninu do rúry vyhriatej na 200 °C a nechať ju v nej asi 15-20 minút. Po uplynutí stanoveného času sa syr dokonale roztopí. Cuketu s mletým mäsom je najlepšie podávať teplú. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchšia polievka. Vezmite si lacnú zeleninu a trochu syra – najlepšia večera za chvíľu

Jahodový koláč ľahký ako obláčik. Recept na tento šialený koláč mi prezradila moja švagriná cukrárka

The post Jarná/letná večera z rúry. Túto verziu cukety si zamilujú aj jej nejedáci appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj