Skip to content
Menu
Menu

Je to najlepšie, čo môžete s múkou urobiť. V pekárňach ho nemajú

Prečítať článok

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Je niečo lepšie ako chutný, domáci, voňavý, teplý chlieb? Podľa mňa nie, a preto máme dnes možnosť podeliť sa s vami o recept na domáci kváskový chlieb, ktorý nekúpite v žiadnej pekárni. Je mäkký, dlho nestuhne a čo je dôležité, vždy sa dobre vyklopí. Kvások si tiež pripravíte jednoduchým spôsobom – nie je v tom žiadna mágia, ale chuť je naozaj čarovná.

Je niečo lepšie ako chutný, domáci, voňavý, teplý chlieb? Podľa mňa nie, a preto máme dnes možnosť podeliť sa s vami o recept na domáci kváskový chlieb
Foto: shutterstock.com/beats1

Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, nepotrebujete k spokojnosti oveľa viac. Ak si chcete naplno vychutnať staropazovský kváskový ražný chlieb, vyberte si správnu múku. Kvások mám už dlhé mesiace, ale pod receptom na chlieb vám prezradím, ako si ho pripraviť sami.

Ako pripraviť chlieb? Rozhodnite sa pre domáci kváskový chlieb

130 g hustého, rafinovaného kvásku z ražnej múky,

400 g celozrnnej ražnej múky,

200 g celozrnnej špaldovej múky,

pol čajovej lyžičky medu,

2 šálky vlažnej vody,

vrchovatá čajová lyžička soli,

obľúbené semienka a semienka, odporúčam slnečnicu a rascu.

Domáci kváskový chlieb – ako naň:

Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú a špaldovú múku. Pridáme soľ a premiešame. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.

Potom pridajte ražný kvások, med a pokračujte v miešaní špachtľou, kým sa ingrediencie nespoja. Zmes bude trochu lepkavá, taká by mala byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.

Misku prikryte utierkou a odložte asi na 45 minút, aby kvások vykysol. Po tomto čase by malo cesto vykysnúť.

Potom cesto opäť premiešajte a preložte ho do formy vymastenej maslom alebo olivovým olejom. Vrch zarovnajte a odložte, aby opäť vykyslo, tentoraz asi na 5 hodín.

Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto vykyslo. To je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečte hodinu, každú chvíľu môžete vrch chleba potrieť vodou.

Je to veľmi jednoduché a všetko, čo potrebujete, sú dve ingrediencie – celozrnná ražná múka (v skutočnosti akákoľvek celozrnná múk
Foto: shutterstock.com/evgeniarusinova

Ako sa robí kváskový chlieb? Je to jednoduché

Je to veľmi jednoduché a všetko, čo potrebujete, sú dve ingrediencie – celozrnná ražná múka (v skutočnosti akákoľvek celozrnná múka, ale kváskový chlieb sa najlepšie pečie z ražnej múky) a voda. Ako pripraviť kvások? Pripravte si čistý, vypálený pohár a drevenú lyžicu. Do nádoby nasypte 100 g múky a pridajte rovnaké množstvo vody podľa objemu. Premiešajte stierkou a odložte na kuchynskú linku alebo na iné miesto s izbovou teplotou. Na druhý deň opäť pridajte 100 g múky a rovnaké množstvo vody a premiešajte. Tento postup opakujte nasledujúce štyri dni a na tretí deň začne kvások výrazne zapáchať a objavia sa bublinky. Po uplynutí tejto doby kvások naposledy nakŕmte, premiešajte a nechajte ho 24 hodín odpočívať. Po tomto čase môžete začať piecť vlastný chlieb.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

The post Je to najlepšie, čo môžete s múkou urobiť. V pekárňach ho nemajú appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj