Skip to content
Menu
Menu

Kapustová polievka je jedna z najlepších polievok. Ja ju vylepšujem trochou ľahkej tekutiny

Prečítať článok

13.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/minadezhda).

Všetci máme radi polievky. Vývar, paradajková polievka, zeleninová polievka a hubová polievka sa pravidelne objavujú na našich stoloch. Existuje však jedna polievka, ktorá si zaslúži osobitné uznanie. Kapustová polievka je jednoduchá, chutná a výživná, ale s jedným doplnkom bude chutiť ako zo špičkovej reštaurácie.

Kapustová polievka s prídavkom suchého bieleho vína určite prekvapí svojou chuťou
Foto: shutterstock/minadezhda

Kapustovú polievku si pamätám ešte z detstva, bol to môj obľúbený obed zo školskej jedálne. Pamätám si, že sa niekedy varila aj s paradajkami, alebo skôr s pretlakom. Ja som sa však rozhodla, že sa od tohto prídavku oslobodím a kapustnicu som si uvarila po svojom. Pridala som trochu bieleho vína a musím priznať, že som bola šokovaná, že suchá chuť tak dobre zvýrazní obyčajnú, ale chutnú kapustovú polievku.

Kapustová polievka. Najchutnejšia je s týmto prídavkom

Ingrediencie:

1 hlávka kapusty, môže byť mladá,

1,5 – 2 l ľahkého vývaru alebo zeleninového bujónu,

300 g zemiakov,

300 g klobásy,

150 g údenej slaniny,

2 malé mrkvy,

1 väčšia cibuľa,

niekoľko vetvičiek ligurčeka,

plochá lyžica masti, najlepšie domácej,

kôpor,

približne 100 ml bieleho vína

soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list,

lyžica múky.

Kapusta – plná vitamínov je vhodná na prípravu výživnej polievky
Foto: shutterstock.com/showcake

Kapustová polievka s bielym vínom – ako ju pripraviť:

Očistite a dôkladne opláchnite nové zemiaky. Ak majú hrubšiu šupku, jednoducho ich ošúpte. Očistite aj mrkvu a cibuľu. Kapustu najemno nakrájajte a klobásu nakrájajte na plátky alebo kocky.

Pripravte si široký hrniec a rozohrejte v ňom trochu masti. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a keď sa roztopí, pridajte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme klobásu. Dusíme 5-7 minút na miernom ohni. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a nastrúhanú mrkvu. Keď všetko zhnedne, pridajte víno, kapustu, soľ a korenie. Smažte, kým kapusta nezvädne a alkohol sa neodparí.

Potom prilejte vriaci vývar, pridajte nové korenie a bobkový list. Znížte teplotu a prikryté varte asi 20 minút, kým všetka zelenina nezmäkne. Medzitým pridajte nasekaný kôpor a ligurček.

Na konci varenia pripravte zápražku. Na panvici rozpustite masť a pridajte lyžicu múky. Začnite intenzívne miešať, aby sa nevytvorili hrudky. Potom postupne prilievajte pol šálky čistého vývaru. Keď všetko zhustne, pridajte zápražku do hrnca s polievkou a všetko premiešajte.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajková polievka v tejto verzii poteší. Predtým, ako ich hodíte do hrnca, urobte s paradajkami jednu vec

Lepšia ako paradajková polievka, ale Slováci ju nepoznajú. Najchutnejšia vývarová polievka. Budete prekvapení hlavnou ingredienciou

The post Kapustová polievka je jedna z najlepších polievok. Ja ju vylepšujem trochou ľahkej tekutiny appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj