19.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Valentyn Volkov).
Otázku, či sa med kazí, si v živote položila väčšina z nás. Ako zistíte, či sa med pokazil? Je nebezpečný pre vaše zdravie? Určite si stav medu preverte. Sú veci, ktoré akoby „vydržali večne“, napríklad domáce konzervy, konzervované potraviny alebo med. Medzitým sa môžeme mýliť, pokiaľ ide o trvanlivosť určitého výrobku. To isté môže platiť aj pre med.
Otázku, či sa med kazí, si v živote položila väčšina z nás. Ako zistíte, či sa med pokazil? Je nebezpečný pre vaše zdravie?
Foto: shutterstock/Valentyn Volkov
Kazí sa med? Je to vôbec možné?
Kazí sa med? – To je dôležitá otázka. Na úvod treba poznamenať, že správne skladovaný med má spravidla veľmi dlhú trvanlivosť – aj po uplynutí stanovenej doby spotreby je spravidla naďalej dobrý. Je však dôležité, aby ste pri jeho skladovaní neurobili niekoľko chýb.
Po prvé, mal by sa skladovať na tmavom mieste. Preto by sa nemal skladovať napríklad na kuchynskej linke. Lepšie je umiestniť ho do zatváracej skrinky. Po druhé, pri jeho nanášaní, napr. nožom na krajec chleba, treba dbať na to, aby sa do nádoby nedostali úlomky potravín. Preto sa odporúča používať nástroje na nanášanie medu, napr. špeciálne lyžice alebo paličky. Po tretie, dbajte na to, aby bol riadne uzavretý, aby sa zabránilo kontaminácii. Po štvrté, je vhodné zabezpečiť, aby miestnosť, v ktorej je nádoba s medom uložená, nemala vyššiu teplotu ako cca. 20 stupňov Celzia.
Môže sa med pri správnom skladovaní pokaziť?
Teoreticky nie – najmä ak pochádza zo spoľahlivého zdroja a na začiatku nie je ničím kontaminovaný. Prečo je to tak? Trvanlivosť medu ovplyvňujú včelie sliny, ktoré obsahujú enzým nazývaný invertáza. Ten spôsobuje oxidáciu glukózy na kyselinu glukónovú. Pri tomto procese vzniká peroxid vodíka, ktorý dodáva medu antibiotické vlastnosti. Okrem toho majú flavonoidy v mede protiplesňové a antioxidačné účinky. Pri pohľade na pohár medu, ktorý pochádza z neznámeho zdroja, je však vždy potrebné zvážiť, či sa med nemôže pokaziť. Táto otázka by mala vyvstať najmä vtedy, keď sa objavia príznaky, ktoré nás znepokojujú.
V prvom rade treba povedať, že spočiatku je tekutý. Môže sa med pokaziť? Spravidla áno, napr. ak sa doň dostanú zvyšky potravín a jednoducho sa začne kaziť.
Foto: shutterstock.com/Julian heny
Môže sa med pokaziť, a teda skryštalizovať?
V prvom rade treba povedať, že spočiatku je tekutý. Môže sa med pokaziť? Spravidla áno, napr. ak sa doň dostanú zvyšky potravín a jednoducho sa začne kaziť. Na druhej strane by ste sa nemali pýtať, či sa med môže pokaziť, ak spozorujete proces kryštalizácie. Je to prirodzené a vždy k nemu dochádza po určitom čase. Ak ho chcete oddialiť, môžete nádobu z času na čas premiešať, aby sa med vo vnútri pohol.
Je fermentovaný med vhodný na konzumáciu?
Rozhodne nie a v takomto stave je pokazený. Skvasený med vzniká, keď sa doň dostanú kvasinky. Môže sa tak stať práve v dôsledku jeho kontaminácie. Jedinou žiaducou situáciou, keď dochádza ku kvaseniu, je napríklad úmyselné pridanie vínnych kvasiniek, čo vedie k tvorbe alkoholu. Kvasenie je potom jednou z fáz pri tvorbe nápoja, akým je napríklad medovina.
Je skvasený med škodlivý?
Ako všetko, čo sa pokazí, aj med sa potom stáva produktom, ktorý by sa nemal konzumovať. Takýto med má špecifickú vôňu, mierne vínnu, kyslú, a navyše chutí po octe a ovocí. Nemá teda zmysel skúšať na sebe, či je kvasený med škodlivý, a skúšať ho. Ak v mede prebieha takýto nežiaduci, nekontrolovaný proces, nemôže byť zdravý a dobrý pre náš organizmus.
Má pokazený med ešte nejaké vlastnosti?
Na prvý pohľad môže vyzerať obyčajne. Naše obavy by však mala vzbudiť práve spomínaná špecifická vôňa a chuť. Najmä ak sme med už ochutnali a predtým takúto pachuť alebo vôňu nemal, malo by to v nás vzbudiť ostražitosť. Okrem toho môže na povrchu pretrvávať pena a vzduchové bubliny, čo by nás malo ešte viac upozorniť.
Čo teda znamená pena na mede?
Zdá sa, že pena na mede nie je nič nebezpečné. Určite však môže byť jedným zo signálov, že med skvasil. V takom prípade nie je vhodný na konzumáciu a mal by sa považovať za pokazený. Takýto med by nemal nikto konzumovať.
Je fermentovaný med škodlivý?
Ako každá pokazená potravina, aj med je nevhodný na konzumáciu. Netreba zabúdať, že kvasenie je dôsledkom pôsobenia kvasiniek. Keďže sa teda v mede nachádzajú látky, ktoré by v ňom nemali byť, jeho konzumácia nemôže byť pre naše zdravie prospešná. Takýto med je pre našu vlastnú bezpečnosť najlepšie zlikvidovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Druhy medu – aké druhy medu možno rozlíšiť? Zistite, z čoho sa med skladá a čo určuje jeho chuť
To je najcennejší produkt z úľa. Vôbec to nie je med…
The post Kazí sa med? Odpoveď na túto otázku nie je vôbec zrejmá appeared first on Vášeň v tebe.