Skip to content
Menu
Menu

Keď ochutnáte túto polievku, spadnete zo stoličky. Budete sa k nej vždy vracať. Všetko vďaka týmto hubám

Prečítať článok

2.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pundapanda).

Ak hľadáte chutnú možnosť zdravej a chutnej večere, určite bežte do obchodu po tieto huby. Dajú sa pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, ale polievka z hlivy ustricovej nemá konkurenciu. Tu je návod na jej prípravu.

Polievka z hlivy ustricovej
Foto: shutterstock/pundapanda

Hliva ustricová je jednou z najobľúbenejších húb, ktoré sa v slovenských domácnostiach ľahko používajú. Majú jemnú, ale korenistú vôňu, mäsitú štruktúru a tvar mušle. Okrem toho, že chutia neskutočne dobre, stojí za to vedieť, že sú zdrojom bielkovín a mnohých cenných vitamínov. Ak teda túžite po jednoduchom a rýchlom jedle, určite vyskúšajte tento recept. Polievka z hlivy ustricovej – tu je návod na jej prípravu.

Polievka z hlivy ustricovej. Tieto huby kraľujú na stoloch

Hliva ustricová je mimoriadne obľúbená v čínskej, japonskej a kórejskej kuchyni. V posledných rokoch sa začali oceňovať aj na Slovensku. Radi ich zaraďujeme do svojho každodenného jedálnička, pretože ide o nízkokalorické huby s veľmi nízkym obsahom tuku a nulovým obsahom cholesterolu.

V kuchyni sa skvele hodia ako náhrada mäsa v zeleninových jedlách. Stačí ich podusiť s trochou oleja a korenia a dosiahnete lahodný efekt. Môžu sa však pridať aj do duseného mäsa alebo použiť na prípravu omáčok a polievok.

Hliva ustricová – má jemnú, ale korenistú vôňu, mäsitú štruktúru a tvar mušle
Foto: shutterstock/LS92

Recept na polievku z hlivy ustricovej. Klasické jedlo s pridaním zemiakov a slaniny

Táto verzia polievky z hlivy ustricovej je veľmi sýta a chutná. Hliva ustricová je známa svojou jemnou chuťou, preto je tón húb takmer nepostrehnuteľný. Vo vegánskej verzii možno pokrm pripraviť zo zeleninového vývaru bez pridania mäsa.

Ingrediencie:

750 ml mäsového vývaru,

250 g surovej hlivy ustricovej,

2 stredne veľké zemiaky,

strúčik cesnaku,

75 g údenej slaniny,

1 PL masla,

lyžica múky,

soľ, korenie.

Polievka z hlivy ustricovej – nemá konkurenciu
Foto: shutterstock/Jaroslav Machacek

Príprava krok za krokom:

Na začiatku zemiaky dôkladne umyte a ošúpte, potom ich nakrájajte na malé kocky. Na kocky nakrájajte aj slaninu a na prúžky nakrájajte hlivu ustricovú. Môžeme ich tiež natrhať na pásiky. Vývar priveďte do varu a medzitým si pripravte prílohy.

Cesnak nastrúhajte, orestujte na masle a potom ho preložte na tanier. Na tej istej panvici opečte slaninu, a keď zhnedne, posypte ju múkou a dôkladne premiešajte. Potom ju tiež preložíme na tanier. Hlivu ustricovú opečieme na masle, kým nezhnedne a nezmenší svoj objem. Ku koncu ju osolíme a okoreníme.

Keď sa vývar začne variť, pridajte doň zemiaky, hlivu ustricovú a slaninu. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Polievku ochutnajte a v prípade potreby ju dochuťte soľou a korením. Pripravené na podávanie. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zemiakové placky budú vo vnútri mäkké a zvonku zostanú chrumkavé. Stačí jedna zmena

Cibuľová polievka hodná šampióna. Každý Slovák ju zje s porciou syra

The post Keď ochutnáte túto polievku, spadnete zo stoličky. Budete sa k nej vždy vracať. Všetko vďaka týmto hubám appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj