17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/ArtCookStudio).
Mnohí ľudia si myslia, že cesnak zasadený v záhrade skrýva najväčšie dobroty pod zemou. Ukazuje sa, že navrchu máme prístup aj k pochúťke, ktorá často končí v koši. Hovoríme o mladých výhonkoch cesnaku, ktoré sú skutočným zdrojom vitamínov a minerálov a majú potenciál stať sa skvelou sezónnou pochúťkou. Ako s nimi v kuchyni zaobchádzať? Odporúčame.
Mnohí ľudia si myslia, že cesnak zasadený v záhrade skrýva najväčšie dobroty pod zemou. Ukazuje sa, že navrchu máme prístup aj k pochúťke
Foto: shutterstock.com/ArtCookStudio
Ako používať výhonky cesnaku v kuchyni?
V júni sa v záhradách objavujú mladé výhonky cesnaku. Svojím vzhľadom trochu pripomínajú šípy a záhradníci sa ich veľmi rýchlo zbavujú. Je to mimoriadne dôležitá úloha, pretože ak zostanú na rastline, môžu ovplyvniť prerastanie cesnakových cibuliek ukrytých v pôde. Zozbierané výhonky zvyčajne končia v komposte ako nepotrebný odpad. Ukazuje sa, že správne uvarené môžu byť mimoriadne chutné.
Treba vedieť, že charakteristická chuť cesnaku je prítomná aj v jeho výhonkoch. Výborne chutia surové, ale bez problémov sa dajú aj variť a nakladať. Nakrájané nadrobno sa hodia do šalátov a sú vhodné do vyprážaných, pečených alebo dusených mäsových pokrmov, ako aj do vaječnej a syrovej pasty. Zmiešané s maslom a soľou tvoria vynikajúcu nátierku. Čo ešte môžete pripraviť z mladých výhonkov cesnaku?
Nakladané výhonky cesnaku v pohári
Na tento recept je najlepšie použiť mladé výhonky cesnaku, ktoré ešte nestihli odkvitnúť. Staršie nadobúdajú nepríjemne tvrdú a vláknitú štruktúru, čo znižuje pôžitok z konzumácie.
Prísady na nakladané výhonky cesnaku
1 – 2 zväzky mladého cesnaku
4-5 zrniek čierneho korenia
1 čerstvá feniklová cibuľka
1 bobkový list
3 nové korenie
1 koreň alebo list chrenu
½ čajovej lyžičky horčice
20 g kamennej soli
1 liter vody
Treba vedieť, že charakteristická chuť cesnaku je prítomná aj v jeho výhonkoch. Výborne chutia surové, ale bez problémov sa dajú aj variť a nakladať. Nakrájané nadrobno sa hodia do šalátov a sú vhodné do vyprážaných
Foto: shutterstock.com/Andrey Solovev
Príprava nakladaných výhonkov cesnaku
Šípy alebo mladé výhonky cesnaku dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ich vložíme do misky, zalejeme vriacou vodou a blanšírujeme 3 – 4 minúty.
Po uplynutí stanoveného času vodu zlejeme, cesnakové výhonky preložíme do sitka a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme nálev. Do hrnca nalejeme liter vody, pridáme 20 g kamennej soli, privedieme do varu a necháme vychladnúť.
Na dno vypáleného pohára vložíme zrnká čierneho korenia, bobkový list, nové korenie, koreň chrenu a horčicu.
Keď výhonky cesnaku dosiahnu izbovú teplotu, tesne ich naaranžujte do nádoby a na vrch položte zväzok kôpru. Pevne ho pritlačte.
Naplňte nádobu marinádou a nechajte ju pri izbovej teplote jeden týždeň. Po skončení fermentácie si môžete pochutnať na nakladaných výhonkoch cesnaku. Dobrú chuť!
Pesto z mladých výhonkov cesnaku
Cestoviny s bylinkovým pestom sú jednou z najrýchlejších večerí, ktorá nielen výborne chutí, ale aj na dlho zasýti. Ak vás už nudí komponovať ho s bazalkovou omáčkou, pripravte si prílohu k cestovinám z mladých cesnakových výhonkov. Hoci sa často považujú za zbytočný odpad, sú plné chuti a môžu byť skutočnou kulinárskou lahôdkou.
Prísady na cesnakové pesto
1 – 2 zväzky mladých cesnakových ružičiek
2 lyžice vlašských orechov
1 vrchovatá lyžica strúhaného parmezánu
5 – 6 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
špagetové cestoviny
Príprava pesta z výhonkov cesnaku
Do veľkého hrnca nalejte vodu, osoľte ju a priveďte do varu, potom do nej vhoďte cestoviny. Uvarte ich podľa pokynov na obale.
V ďalšom kroku dôkladne opláchneme cesnakové výhonky a v samostatnom hrnci uvaríme vodu s trochou soli. Do vriacej vody vložíme mladé časti rastliny a varíme približne 5-7 minút.
Keď sú cesnakové výhonky uvarené do mäkka, vložíme ich do misky mixéra, pridáme parmezán, vlašské orechy opražené na panvici, olivový olej, soľ a korenie.
Všetky ingrediencie rozmixujte do hladkej a homogénnej zmesi. Medzitým sceďte cestoviny a odlejte 1/3 šálky vody z varenia.
Cestoviny nechajte v hrnci, pridajte pesto z mladých výhonkov cesnaku a zvyšnú vodu. Dôkladne premiešajte.
Jedlo podávajte s pestom z cesnakových výhonkov ozdobené nasekanými vlašskými orechmi a niekoľkými lístkami parmezánu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci vo veľkom zbierajú medvedí cesnak. Niekedy nemajú predstavu o nepríjemných následkoch
Cesnak si „vydýchne“, keď mu dodáte túto prísadu. Po žltých listoch nebude ani stopy
The post Kompostovaním sa stráca ich potenciál. Liečivá z mladých výhonkov cesnaku appeared first on Vášeň v tebe.