Skip to content
Menu
Menu

Majú viac vitamínu C ako citrón. Kedysi ich jedol každý, dnes sú zabudnutým ovocím

Prečítať článok

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pawelotto).

Ovocie nie je len chutné a osviežujúce občerstvenie, ktoré si vychutnávame v lete. Je tiež cennou pokladnicou mnohých vitamínov a živín. Čierne ríbezle nie sú iné. Obsahujú viac vitamínu C ako citrón. Okrem toho majú mnoho ďalších výhod. Prečo by ste ich mali jesť pravidelne? Zistite to.

Obsahujú viac vitamínu C ako citrón. Prečo by ste ich mali jesť pravidelne?
Foto: shutterstock/Pawelotto

Čierne ríbezle sú trochu zabudnutým ovocím. Spájajú sa najmä so spomienkami na detstvo. Oplatí sa však túto chuť osviežiť a zaradiť ovocie do svojho jedálnička. Pre náš organizmus sú mimoriadne cenné. Vysvetlíme vám, prečo sa čierne ríbezle oplatí jesť pravidelne.

Sezóna ríbezlí a kedy sa začína?

Sezóna ríbezlí sa už začala. Zvyčajne sa začína koncom júna a začiatkom júla. Môžeme ich postupne zbierať niekoľko týždňov. Tieto plody zostávajú na kríkoch dlho. Dôležité je však zbierať ich až vtedy, keď sú úplne zrelé. Po odtrhnutí ríbezle už nedozrievajú.

Dôležité je však zbierať ich až vtedy, keď sú úplne zrelé.
Foto: shutterstock/kaskip

Preto je najlepšie zbierať vtedy, keď sú všetky plody úplne vyfarbené a neopadávajú. Vtedy sú najchutnejšie.

Vlastnosti čiernych ríbezlí a prečo ich jesť?

Čierne ríbezle sú známe svojimi cennými vlastnosťami. V prvom rade sú bohaté na vitamín C. V 100 g tohto ovocia sa nachádza až 180 mg tohto vitamínu. Je to približne 258 % dennej potreby človeka. Citrón obsahuje približne 50 mg vitamínu C v 100 g výrobku. To je len pre porovnanie.

To však nie je jediná výhoda čiernych ríbezlí. Obsahujú aj vitamíny skupiny B, vitamín A, biotín a kyselinu listovú. Sú v nich obsiahnuté aj minerálne látky. Patria medzi ne horčík, vápnik, draslík a železo. Čierne ríbezle obsahujú aj bór, mangán, jód alebo luteín.

V prvom rade sú bohaté na vitamín C. V 100 g tohto ovocia sa nachádza až 180 mg tohto vitamínu. Je to približne 258 % dennej potreby človeka.
Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova

Okrem toho sú v ovocí prítomné flavonoidy. Tie majú schopnosť odstraňovať z tela škodlivé toxíny. Pomáhajú tiež oddialiť proces starnutia. Regulujú hladinu cholesterolu v krvi.

Čierne ríbezle navyše obsahujú antokyány, ktoré majú antimikrobiálny účinok a pozitívny vplyv na tráviaci systém. Okrem toho rutín obsiahnutý v tomto ovocí priaznivo pôsobí na cievy.

Využitie čiernych ríbezlí v kuchyni a na čo ich použiť?

Čierne ríbezle nájdu svoje využitie v kuchyni. Majú nielen veľa cenných vlastností, ale aj skvelú chuť. Samozrejme, môžeme ich konzumovať samotné alebo z nich pripraviť napríklad rôzne prípravky. Patria medzi ne džemy, šťavy alebo marmelády.

Rovnako dobre chutia v kombinácii s údeninami, syrmi a pečeným mäsom.
Foto: shutterstock/Julitt

Čierne ríbezle sa dajú zamraziť, variť aj vyprážať. Možností nám dávajú naozaj veľa. Ovocie je skvelé ako prísada do dezertov a koláčov. Rovnako dobre chutia v kombinácii s údeninami, syrmi a pečeným mäsom. Mnohí ľudia pripravujú aj ríbezľové želé.

Toto ovocie sa oplatí používať v kuchyni. Dokonale rozvíja chute a dodáva každému jedlu osobitý nádych.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Plánujete schudnúť? Toto ovocie sa oplatí zaradiť do vášho jedálnička

Toto chutné sezónne ovocie nám môže uškodiť. Pred ich konzumáciou si to radšej dvakrát premyslite

The post Majú viac vitamínu C ako citrón. Kedysi ich jedol každý, dnes sú zabudnutým ovocím appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj