Skip to content
Menu
Menu

Marhuľový džem je šialený. Nezabudnite túto chuť leta uzavrieť do pohára. Urobíte to triviálnym spôsobom

Prečítať článok

20.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).

Leto, keď si môžeme pochutnávať na chutnom a zdravom ovocí a zelenine, je určite vhodné na výrobu zaváranín. Preto u nás doma nesmie chýbať zaváranie uhoriek, džúsov, ale aj ovocia. Toto leto som sa zamerala najmä na marhuľový džem. Recept je jednoduchý a už mám za sebou niekoľko dávok – nemôžem sa nabažiť toho, aký je výborný.

Ako pripraviť ten najlepší marhuľový džem?
Foto: shutterstock/Esin Deniz

Marhuľový džem je fantastickou prísadou na chleba, palacinky alebo iné raňajkové pochúťky. Táto úžasná sladkosť je tiež zdrojom mnohých vitamínov a minerálov.

Marhuľový džem – recept. Je tu veľa cukru, takže sa neprejedajte po lyžičkách

Domáce džemy zvyčajne obsahujú veľa cukru. V prípade džemu z tohto ovocia je potrebné použiť až 500 g. S istotou ho však môžete nahradiť menej kalorickou verziou – xylitolom alebo erytritolom.

Ingrediencie:

kilogram zrelých marhúľ,

500 g cukru,

šťava z 1 citróna,

lyžička nastrúhanej citrónovej kôry.

Spôsob prípravy:

Z marhúľ odstráňte jadierka a ovocie nakrájajte na menšie kúsky.

Vo veľkom hrnci zmiešajte marhule, cukor, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.

Zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.

Znížte teplotu na minimum a džem varte 45-60 minút za občasného miešania. 

Na tanieri skontrolujte konzistenciu – ak stuhne, je hotový.

Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a džem nalejte do čistých pohárov.

Poháre zavrite a otočte hore dnom a nechajte ich v tejto polohe, kým nevychladnú.

Cukor môžete nahradiť menej kalorickou verziou a to xylitolom alebo erytritolom.
Foto: shutterstock/Wildeside

Marhuľový džem s gelfixom alebo jamfixom. Príprava krok za krokom

Pri výrobe džemov rada používam želírujúce látky. Kúpim si gelfix alebo jamix, vďaka ktorým majú moje konzervy zaujímavejšiu štruktúru a oveľa lepšie chutia.

Ingrediencie:

kilogram zrelých marhúľ,

500 g cukru,

balíček želírovacej prísady podľa vlastného výberu.

Spôsob prípravy:

Marhule umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky.

Ovocie a cukor zmiešajte vo veľkom hrnci.

Na miernom ohni za stáleho miešania zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí a marhule nezmäknú.

Pridajte balíček želírovacieho prostriedku. Dôkladne premiešajte, aby sa prísada rovnomerne rozdelila do džemu.

Džem zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania 2 – 3 minúty, kým zmes nezhustne. Keď džem dosiahne požadovanú konzistenciu, odstavte ho z ohňa.

Horúci džem nalejte do čistých, sterilizovaných pohárov. Pevne ich uzavrite a otočte hore dnom. Nechajte v tejto polohe, kým poháre úplne nevychladnú, čo pomôže vytvoriť vzduchotesný uzáver a zabrániť ich znehodnoteniu.

Gelfix je želírovací prípravok na zachovanie veľmi výraznej ovocnej chuti pri použití minimálneho množstva cukru.
Foto: súkromný archív

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pozbierajte ich, kým je sezóna. Urobíte z nich božský džem. Bez zlepšovadiel a konzervačných látok

V mojej pivnici nenájdete jahodový a malinový džem. Tento rok robím len túto nátierku

The post Marhuľový džem je šialený. Nezabudnite túto chuť leta uzavrieť do pohára. Urobíte to triviálnym spôsobom appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj