Skip to content
Menu
Menu

Môj starý otec jedol len takéto pirohy. Pochádzal z pohraničia a pridával túto prísadu

Prečítať článok

10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka).

Ruské pirohy miluje väčšina Slovákov a ich plnka je zvyčajne predvídateľná: tvaroh (alebo u nás bryndza), zemiaky a cibuľa a veľa korenia. Môj starý otec z blízkej dediny pri Ukrajine si pamätal inú chuť. Do plnky vždy pridával ešte jednu prísadu. Musím uznať, že pirohy s ňou chutia vynikajúco.

Ruské pirohy – klasika medzi slovenskými jedlami
Foto: shutterstock/Magdanatka

Ruské pirohy sú klasikou medzi slovenskými jedlami a veľa reštaurácií má na jedálnom lístku tieto chutné tvarohovo-zemiakové pirohy. Recept na ruské pirohy je veľmi jednoduchý a je naozaj ťažké ho pokaziť. To však neznamená, že sa nedá zdokonaliť. Môj zosnulý starý otec do plnky vždy pridával trochu čerstvej mäty. Usúdila som, že keď tak dobre chutia s mätou, stojí za to tento starý recept na pirohy tradovať. Nemýlila som sa – ruské pirohy s trochou tejto bylinky sú vynikajúce.

Ruské pirohy – recept z pohraničia


Ingrediencie na plnku:

400 g polotučného tvarohu,

cca 300 g múčnych zemiakov,

masť na vyprážanie,

1 stredne veľká cibuľa (alebo dve cibule, ak ňou chcete pirohy ozdobiť),

soľ, hrubo mleté korenie, trochu muškátového orieška (nepovinné),

niekoľko lístkov čerstvej mäty,

prípadne vyškvarená nakrájaná slanina na ozdobu.


Ingrediencie na cesto:

500 g hladkej pšeničnej múky,

1 šálka mierne vychladnutej prevarenej vody,

rovná čajová lyžička soli,

2 lyžice masla.

Pirohy pevne naplňte a vytvorte ozdobný volán
Foto: shutterstock/Africa Studio

Ruské pirohy s mätou. Spôsob prípravy:

Samozrejme, začnite prípravou plnky. Zemiaky uvaríme v osolenej vode a pomelieme v kuchynskom robote. Pridáme tvaroh a osmaženú cibuľu. Dochutíme soľou a korením a pridáme muškátový oriešok. Lístky mäty nakrájajte nožnicami alebo ich nasekajte a pridajte k zvyšku. Zmes dôkladne premiešajte a odložte, aby sa ingrediencie spojili.

Pripravte si cesto na pirohy. Na dosku na pečenie preosejeme múku. Do mierne vychladnutej prevarenej vody pridáme maslo a osolíme. Premiešajte a pridajte k múke. Cesto intenzívne miesime, malo by byť hladké a pružné. Potom ho rozdeľte na časti a každú časť rozvaľkajte čo najtenšie.

Z cesta vykrajujte kolieska pomocou pohára alebo šálky. Potom do stredu každého kruhu vložte časť náplne. Potom pirohy pevne utesnite a vytvorte ozdobný volán.

Ruské pirohy vhoďte do mierne osolenej vriacej vody. Varte po častiach približne 3 minúty od chvíle, keď sa objavia na povrchu.

Ruské pirohy chutia skvele s opraženou cibuľkou a vyškvarenou slaninou. Môžete ich podávať aj s kyslou smotanou. Môj starý otec vždy hovoril, že najlepšie sú smažené na panvici. Potvrdzujem jeho slová – ich chuť a vôňa je vstupenkou priamo do krajiny spomienok z detstva.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lepšia ako paradajková polievka, ale Slováci ju nepoznajú. Najchutnejšia vývarová polievka. Budete prekvapení hlavnou ingredienciou

Na zelenú fazuľku na kyslo zabudnete. Zalejeme a podávame na večeru, rodina vylíže každý tanier

The post Môj starý otec jedol len takéto pirohy. Pochádzal z pohraničia a pridával túto prísadu appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj