Skip to content
Menu
Menu

Na svadbe podávali najlepší guláš. Hostia si namiesto tanca pýtali dupľu

Prečítať článok

23.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Hanin).

Jedlo na svadbe môže rozhodnúť o tom, či sa podujatie vydarí alebo nie. Nedávno však jedlo spôsobilo, že sa hosťom nechcelo odísť od stolov, a to vďaka jedlu, ktoré sa na svadbách objavuje len zriedka. Hovädzie mäso v tejto verzii je splneným snom každého milovníka guláša. Máme recept – je to veľmi jednoduché.

Najlepší guláš na svete. Ako pripraviť hovädzie po burgundsky?
Foto: shutterstock/Natalia Hanin

Na svadbách stále vládne klasika, a hoci sa nevesty a ženísi snažia ísť s dobou a kulinárskou módou, na recepciách sa stále podáva veľa slepačieho vývaru, rezne so zemiakovým šalátom alebo mäso na prírodno s ryžou a zemiakmi. Nedávno sa však na svadbe podávalo hovädzie mäso po burgundsky. Mäso bolo mäkké, takmer sa rozpadalo, všetko dokonale ochutené a aromatické, nechýbala cibuľa a huby. Myslela som si, že je to náročné jedlo, ale ukázalo sa, že ho dokáže veľmi dobre pripraviť každý. Jediné, čo treba mať na pamäti, je víno – vďaka nemu je mäso jemné a tak chutné.

Najlepší guláš na svete. Ako pripraviť hovädzie po burgundsky?

Ingrediencie:

1,5 kg hovädzieho krku,

500 ml vývaru z hovädzích kostí alebo hovädzieho mäsa,

približne 300-400 ml suchého červeného vína,

cca 200 g údenej slaniny,

cca 400 g malých šampiňónov (prípadne iných húb),

200 g malej cibule, môže byť aj šalotka,

2 mrkvy,

1 pór,

2 PL masla,

2 PL oleja,

soľ, korenie, bobkový list, tymián,

2 PL múky.

Hovädzie po burgundsky so zemiakovým pyré
Foto: shutterstock/kattyart

Hovädzie po burgundsky – ako ho pripraviť:

Mäso osušte a nakrájajte na pomerne veľké kocky. Slaninu nakrájajte na menšie kocky, mrkvu a pór nakrájajte nadrobno, šampiňóny očistite – nemusíte ich krájať, iba ak sú väčšie, v tom prípade ich prekrojte na polovicu.

Pripravte si široký hrniec a na miernom ohni vyškvarte slaninu. Keď zhnedne, vyberte ju a odložte bokom, ale tuk si nechajte. Pridajte lyžicu masla a opečte hovädzie mäso z oboch strán. Smažte na dostatočne vysokej teplote, aby sa vlákna mäsa uzavreli.

Prepečené mäso vyberte z hrnca, pridajte zvyšok masla prípadne olej. Pridajte cibuľu, nakrájanú mrkvu, pór a huby. Všetko orestujte a pridajte mäso. Posypeme lyžicou múky a zalejeme vývarom.

Pridáme korenie, bobkový list a tymián. Premiešajte, pridajte víno a znížte teplotu. Prikryte a varte 1,5 hodiny.

Keď je hovädzie mäso mäkké, dochuťte ho soľou a prípadne pridajte ďalšiu lyžicu múky na zahustenie pokrmu. Ak je príliš husté, pridajte pol šálky vývaru. Varte ešte pol hodiny a podávajte.

S čím podávate hovädzie po burgundsky? Na svadbe sa podávalo so žemľovou knedľou. Veľmi dobre však bude chutiť aj so zemiakovou kašou, parenou knedľou, obľúbenými cestovinami alebo krajcom čerstvého, najlepšie domáceho chleba.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie z vajec a nie z rýb. Najlepšiu nátierku na chlebíky pripravíte z drobných semienok

Nemáme na ňu najlepšie spomienky, ale môže byť chutná. Do mrkvovej polievky pridajte tri veci

The post Na svadbe podávali najlepší guláš. Hostia si namiesto tanca pýtali dupľu appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj