Skip to content
Menu
Menu

Na zimu pripravím aspoň tridsať pohárov. Tekvica v tejto verzii je ideálnou prílohou

Prečítať článok

14.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).

Tekvice si spájame s jesennými dobrotami, ale tento rok sa prvé tekvice začali objavovať už koncom júla. To je dôvod na skutočnú radosť pre milovníkov tejto zeleniny a konzervátorov. Dnes vám poradíme, ako si pripraviť zaváranú tekvicu do pohárov na zimu. Bude chutná a výrazná.

Ako si pripraviť túto marinovanú zaváraninu?
Foto: shutterstock/stockcreations

Tekvica je zelenina, na ktorú sa tešíme po celý rok. Tento rok sa našťastie tekvicová sezóna začala skôr, keďže sme si ju mohli kúpiť na obľúbených trhoch a vo väčších obchodoch so zeleninou už uprostred prázdnin. Na tekvicu existuje množstvo receptov vrátane chutných polievok, koláčov či omáčok. Ja však pripravujem niečo iné. Ako si pripravím marinovanú zaváranú tekvicu na zimu?

Recept je veľmi jednoduchý a tekvica chutí šialene.
Foto: shutterstock/AN NGUYEN

Recept je veľmi jednoduchý a tekvica chutí šialene. Kľúčom sú dve koreniny, ktoré sa spájajú so zaváraninami. Sú to klinčeky a aníz. Zvláštna kombinácia? Budete prekvapení, ako dobre sa k tekvici hodia.

Marinovaná zaváraná tekvica – recept na lahodnú zaváraninu

Ingrediencie:

tekvica (cca 2 kg)

1 šálka octu

1 šálka cukru

4 šálky vody (ak máte radšej jemnejšiu chuť, použite 5 šálok)

6-8 klinčekov

2-3 anízové hviezdičky

čajová lyžička škorice

4-5 guľôčok nového korenia

2-3 bobkové listy

Marinovaná tekvica je vysnívaná desiata a naozaj chutný doplnok k večeri.
Foto: shutterstock/HandmadePictures

Marinovaná tekvica – ako ju pripraviť

Umyte a ošúpte tekvicu, potom odstráňte semienka a dužinu nakrájajte na kocky s rozmermi približne 2×2 cm.

Pripravte si čisté, vypálené poháre a vložte do nich kúsky tekvice a korenie tak, aby ich bolo v každom pohári rovnaké množstvo.

Pripravte marinádu. Zvarte vodu, ocot a cukor. Potom marinádu nalejte do pohárov a pevne uzavrite.

Pripravte si veľký hrniec a dno vyložte utierkou. Do hrnca vložte poháre s tekvicou a nalejte do nich asi 3/4 vody. Pasterizujte 20 minút.

Marinovaná tekvica je vysnívaná desiata a naozaj chutný doplnok k večeri. Výborne sa hodí k mäsu, najmä k hydine. Dokonale zvýrazní chuť kačice a morky, ale aj kuracieho mäsa a divej hydiny, napríklad bažantov, ktoré už na našich stoloch vídame len zriedka.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jesenný tekvicový a pomarančový džem bez pasterizácie. Chutný doplnok do koláčov, croissantov a palaciniek

Dávajte si pozor, lebo tento recept urazí vašu babičku. Nevyrábajte džem z ovocia – je to najlepšia príloha k mäsu.

The post Na zimu pripravím aspoň tridsať pohárov. Tekvica v tejto verzii je ideálnou prílohou appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj