30.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa).
Existuje veľa receptov na paradajkové konzervy. Najčastejšie sa rozhodujeme pre pretlaky, koncentráty a passaty (paradajkové pyré), menej často pre paradajkové šťavy. Dnes však pre vás máme recept na paradajky v pohároch, ktoré môžu chuťovo konkurovať najlepším nakladaným uhorkám. Ich príprava je jednoduchá a na každej oslave zmiznú ako prvé.
Existuje veľa receptov na paradajkové konzervy. Najčastejšie sa rozhodujeme pre pretlaky, koncentráty a passaty, menej často pre paradajkové šťavy.
Foto: shutterstock.com/New Africa
Paradajky v tejto verzii zametajú prach spod komody ako usilovná dievčina (alebo usilovný mladý muž). Sú vynikajúce a výborne sa hodia ku každej večeri, najmä k mäsu. Paradajkové „uhorky“, o ktorých je tento recept, sú dokonalou prílohou k steakom, grilovanej krkovičke a klobásam a fantasticky sa hodia na zahryznutie pri stretnutiach väčších skupín. Ako ich pripravíte? Vysvetlíme vám to – nejde o žiadne zázraky.
Paradajky v nádobe na zimu. Ako pripraviť najlepšie paradajky, „uhorky“?
Ingrediencie:
1 kg malých paradajok (môžu to byť cherry paradajky),
niekoľko strúčikov cesnaku (do každej nádoby dajte 3),
bobkové listy (2 na jednu nádobu),
nové korenie (3 na jednu nádobu),
zrnká korenia (5 na jednu nádobu),
Zalievanie:
4 šálky vody,
3 šálky cukru (ja zvyčajne pridávam menej, ale v pôvodnom recepte sú tri),
1 šálka octu,
2 PL soli.
Takto pripravené poháre s nakladanými paradajkami premiestnite na chladné a suché miesto, najlepšie s obmedzeným slnečným žiarením.
Foto:shutterstock.com/Lika Mostova
Nakladané paradajky – ako na to:
Pripravte si čisté, „vypálené“ poháre a na dno každého pohára vložte cesnak a korenie v správnom množstve.
Paradajky umyte a ošúpte stopky. Potom vložte zeleninu do pohárov. Nemusia byť príliš tesne usporiadané – nesmú byť pokrčené.
Pripravte marinádu. Do hrnca nalejte vodu, pridajte ocot, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
Horúci nálev nalejte do pohárov a pevne uzavrite. Nechajte vychladnúť.
Teraz je čas na pasterizáciu. Pripravte si veľký hrniec a dno vyložte utierkou. Vložte doň poháre a zalejte ich vodou približne do 3/4 výšky.
Priveďte do varu a varte približne 10 minút. Potom nechajte úplne vychladnúť.
Takto pripravené poháre s nakladanými paradajkami premiestnite na chladné a suché miesto, najlepšie s obmedzeným slnečným žiarením. Najlepšie sa hodí pivnica alebo špajza, ale môžu to byť aj kuchynské skrinky. Nezabudnite, že po otvorení by sa poháre mali skladovať v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime
Paradajky do pohárov na zimu, teda na výber. Je to zdravé, chutné a originálne
The post Najlepšie paradajky v zaváraninových pohároch. Nie je to pyré ani passata, ale chutné občerstvenie appeared first on Vášeň v tebe.