Skip to content
Menu
Menu

Nakrájajte na tenko šupku. Domáci prestanú nariekať nad zemiakmi

Prečítať článok

1.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Miltsova).

Viete si predstaviť večeru bez zemiakov? Ich absencia v našej kuchyni v zásade nie je hriechom, ale tieto chutné hľuzy jednoducho sú samozrejmosťou. Hoci ich môžeme pripraviť na stovky či dokonca tisíce spôsobov, pre spestrenie stojí za to vyskúšať nápad zo severu Európy. Zemiaky Hasselback, ako sa im hovorí, sú kombináciou známych čipsov s krémovou dužinou v zaujímavej forme. Ak ste ich doteraz nemali možnosť vyskúšať, oplatí sa napraviť kulinárske nedostatky: pripraviť ich je jednoduché ako kus torty a kto vie, či sa nestanú trvalou súčasťou vášho jedálneho lístka? Ako pripraviť zemiaky Hasselback? Poďme to zistiť.

Príprava zemiakov Hasselback je jednoduchá, potrebujete len trochu trpezlivosti.
Foto: shutterstock/Olga Miltsova

Odkiaľ pochádzajú zemiaky Hasselback?

Hoci sa môže zdať, že Slováci vedia o zemiakoch všetko, ukazuje sa, že sa môžeme veľa naučiť z kulinárskych kultúr rôznych národností. Švédi podávajú svoju vlastnú pochúťku, zemiaky Hasselback, ktoré si pred niekoľkými rokmi získali srdcia ľudí túžiacich po nových chuťových výzvach. Recept na takto podávanú zeleninu je starý viac ako 200 rokov a ako vidno, záujem o ňu neutícha, čo možno vidieť na najrôznejších foodblogoch. Aké je tajomstvo zemiakov Hasselback? Predovšetkým ich tvar, pretože sa musia krájať presne: čím tenšie, tým lepšie! Potom získate takmer dokonalú kombináciu chrumkavých a chutných čipsov s krémovou zemiakovou dužinou.

Ako vyzerajú zemiaky Hasselback?

Na prípravu zemiakov Hasselback najlepšie s hodia múčnaté zemiaky.
Foto: shutterstock/Val_R

Príprava zemiakov Hasselback nie je zložitá, ale musíte si dať pozor na jeden detail – na rezy. Je už známe, že čím tenšie sú urobené, tým lepšie, ale musíte si dať pozor aj na to, aby ste hľuzy nerozkrojili až na doraz, pretože nedostanete požadovaný efekt. Samozrejme, dá sa to urobiť s chirurgickou presnosťou, ale stojí za to poznať triky na túto úlohu a známe sú minimálne dva. Prvým je využitie paličiek: jednoducho ich položte rovnobežne na obe strany zemiaka a nakrájajte. Niektorí ľudia odporúčajú ako náhradu siahnuť po veľkej drevenej lyžičke: zemiak musíte položiť do jej stredu a hrany zabránia tomu, aby sa zelenina prekrojila celá. Samozrejme, nezabudnite na nôž: musí byť veľmi ostrý.

Ako pripraviť zemiaky Hasselback?

Zemiaky Hasselback môžete obohatiť o rôzne majonézové omáčky alebo syr, prípadne pridať vyprážanú alebo pečenú slaninu.
Foto: shutterstock/Vladislav Radchenko

Skôr ako sa pustíte do prípravy zemiakov Hasselback, je vhodné pripraviť si ingrediencie. Našťastie je ich zoznam veľmi krátky. Budete potrebovať:

zemiaky (najlepšie múčnaté),

olej,

rozmarín (sušený alebo čerstvý),

soľ a korenie.

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia, medzitým dôkladne umyte zemiaky, neošúpte ich, ale nakrájajte. Pripravené hľuzy zalejte olejom alebo ich potrite štetcom. Nakoniec ich okoreňte a vložte do rúry alebo na plech. Najskôr pečte zakryté 40 minút, po uplynutí tohto času odstráňte pokrievku alebo fóliu a pečte ešte 20 minút. Po tomto čase sú zemiaky Hasselback hotové.

S čím by sa mali podávať zemiaky Hasselback?

Jednoduchosť receptu na zemiaky Hasselback nám umožňuje použiť ich takmer na neobmedzené spôsoby. Môžu sa podávať buď samostatne, alebo ako príloha. Ak uprednostňujete prvú možnosť, môžete jedlo obohatiť o rôzne majonézové omáčky alebo syr, prípadne pridať vyprážanú alebo pečenú slaninu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Podávali mi to na svadbe. Nikdy v živote som nemala také jemné hovädzie mäso – viem, ako ho pripraviť

Tieto hranolky sú lepšie ako zemiakové. Sú chrumkavé vďaka nezvyčajnému obalu

The post Nakrájajte na tenko šupku. Domáci prestanú nariekať nad zemiakmi appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj