Skip to content
Menu
Menu

Nazývajú ho zelené zlato. Zoznam výhod je veľmi dlhý

Prečítať článok

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/al1962).

Všeobecne sa nazýva zelené zlato a ľudia ho oceňujú pre jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Tekvicový olej je nepochybne jedným z darov prírody, ktorý sa oplatí zaradiť do vášho jedálnička. Aké vitamíny a minerály takýto olej obsahuje, ako by sa mal konzumovať a existujú nejaké kontraindikácie?

Tekvicový olej je nepochybne jedným z darov prírody, ktorý sa oplatí zaradiť do vášho jedálnička.
Foto: shutterstock/al1962

Tekvicový olej – vlastnosti

Za studena lisovaný tekvicový olej sa už roky používa na potravinárske a lekárske účely. Je skvelým zdrojom mnohých vitamínov, minerálov, mastných kyselín a antioxidantov, čo má značný vplyv na udržanie dobrého zdravia.

Výživovo najhodnotnejší je panenský tekvicový olej. Celý proces je nasledovný – tekvicové semená sa zbierajú koncom jesene a potom sa sušia. Semená sa lisujú pri maximálnej teplote 38 stupňov Celzia. Týmto spôsobom sa získava olej, ktorý by mal nakoniec skončiť v tmavej fľaši, čím sa zachovajú všetky zdraviu prospešné vlastnosti oleja.

Je zaujímavé, že na výrobu jedného litra takéhoto oleja je potrebných až 30 tekvíc. Olej má tmavozelenú farbu, a preto sa pre svoju farbu a výživné látky bežne nazýva zelené zlato.

Tekvicový olej je bohatý na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, okrem iného aj na mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Tým sa však jeho zdraviu prospešné vlastnosti nekončia, pretože je veľmi dobrým zdrojom vitamínov A, C, D, E, K a vitamínov skupiny B, ako aj minerálov železa, fosforu, zinku, horčíka a selénu.

Tekvicový olej zlepšuje stav pokožky

Nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, E a K a minerály, ktoré sú uvedené a obsiahnuté v tekvicovom oleji, zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní pokožky v čo najlepšom stave.

Okrem toho má olej skvelé hydratačné a protizápalové vlastnosti, čím okrem iného urýchľuje proces hojenia rán a zmierňuje akné. Skvalén obsiahnutý v tekvicovom oleji chráni pred UV žiarením.

Výživovo najhodnotnejší je panenský tekvicový olej.
Foto: shutterstock/Pavel105

Tekvicový olej podporuje imunitný systém

Vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, sa vyznačujú protizápalovými, protiplesňovými a imunitný systém posilňujúcimi účinkami. Všetky tieto zdravie podporujúce zložky sú, samozrejme, obsiahnuté v tekvicovom oleji.

Pravidelná konzumácia takéhoto oleja znižuje riziko infekcií, ako sú infekcie dýchacích ciest, bronchitída, faryngitída a chronická nádcha.

Tekvicový olej má pozitívny vplyv na zrak

Je to vďaka luteínu a zeaxantínu obsiahnutým v tekvicových semienkach, dvom veľmi dôležitým a zároveň silným antioxidantom, ktoré znižujú riziko vzniku očných ochorení, ako je napríklad šedý zákal. Má tiež podporný účinok na makulárnu degeneráciu.

Tekvicový olej má antiparazitárny účinok

Tekvicový olej podporuje imunitný systém.
Foto: shutterstock/Milena Khosroshvili

Tekvicový olej obsahuje kukurbitacín, ktorý sa nachádza medzi semenom a obalom tekvicových semien a ktorý má paralyzujúci účinok na nervový systém parazitov. Navyše – cucurbitacin rozhodne urýchľuje proces odstraňovania gastrointestinálnych parazitov, pričom nedráždi črevnú sliznicu.

Tekvicový olej pôsobí proti vzniku nádorov

Spomínaný cucurbitacín zohráva dôležitú úlohu v procese spojenom so znižovaním rizika vzniku rakoviny. Je to spôsobené tým, že cucurbitacín dokáže blokovať šírenie rakovinových buniek.

Konzumácia tekvicového oleja sa odporúča mužom, ktorí bojujú s hyperpláziou prostaty. Tiež znižuje riziko rakoviny vaječníkov, žalúdka, hrubého čreva a pľúc.

Tekvicový olej – dávkovanie a kontraindikácie

Tekvicový olej sa môže konzumovať ako studený prídavok do rôznych jedál. Samozrejme, pred začatím takejto liečby by sme sa mali poradiť s lekárom a dodržiavať odporúčania výrobcu. Zvyčajne by mali dospelí užívať dve čajové lyžičky tekvicového oleja denne, zatiaľ čo deti by mali užívať jednu čajovú lyžičku. Kúra by mala trvať maximálne tri mesiace.

Tekvicový olej by nemali konzumovať ľudia, ktorí sú alergickí na tekvicové semená. Okrem toho by sa tehotné ženy a ľudia s ochoreniami tráviaceho traktu mali vopred poradiť so svojím lekárom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vynikajúca farba, výrazná chuť a zdravotné výhody. Nakladané reďkovky – pochúťka sezóny

Tieto cvičenia sú po 40-tke najúčinnejšie. Rýchlo topia tuk

The post Nazývajú ho zelené zlato. Zoznam výhod je veľmi dlhý appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj