Skip to content
Menu
Menu

Nedávajte to do vývaru. Z polievky by ste urobili toxický vývar. Namiesto vitamínov v nej budú parazity

Prečítať článok

9.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Vývar možno bezpochyby označiť za obľúbenú polievku Slovákov. V mnohých domácnostiach je na stole každý víkend. Najčastejšie sa pripravuje z kuracieho mäsa. Je však dôležité mať na pamäti, že nie všetky časti sa môžu pridať do vývaru.

Kurací vývar – čo do neho určite nedávať
Foto: shutterstock/from my point of view

Vývar by mal byť primerane mastný, dlho varený a dobre ochutený. Pripravuje sa z mäsa a zeleniny, t. j. mrkvy, petržlenu, zeleru, póru a hlávkovej kapusty. Môže sa pridať aj cibuľa a petržlenová vňať. Mäso však hrá prvé husle. Je základom pre všetky vývary. Môžete použiť kuracie, hovädzie, morčacie, husacie alebo kačacie mäso.

Aké mäso do kuracieho vývaru? Tieto časti sú bezpečnou voľbou

Čierne korenie, nové korenie a soľ sú tiež nevyhnutnou súčasťou vývaru. Nie je na škodu pridať aj ligurček. Ak ste fanúšikom polievok na báze kuracieho mäsa, najbezpečnejšie je hodiť do vývaru štvrťky kuraťa, prsia, stehná alebo krídla.

Takto bude chutiť najlepšie a navyše bude veľmi zdravý. Pokojne ho môžeme nazývať prírodným antibiotikom, ktoré nás počas prechladnutia postaví na nohy. Samozrejme, môžete trochu experimentovať a kombinovať viacero druhov mäsa. Vývar tak bude výraznejší a chutnejší.

Kuracia polievka – „prírodné antibiotikum“, ktoré nás postaví na nohy pri prechladnutí
Foto: shutterstock/Angelika Heine

Čo nedávajte do vývaru! V žiadnom prípade nevhadzujte tieto položky

Vývar s množstvom zeleniny je zdrojom vitamínov a minerálov. Vývar pripravený z kuracieho mäsa má zahrievacie vlastnosti a stimuluje imunitný systém. Jednou chybou sa však môže stať toxickým. Do vývaru nedávajte hlavu, pľúca a chvost kurčaťa. V týchto častiach sa môžu hromadiť parazity a zdraviu škodlivé látky. Napriek tomu, že sa varia pri vysokých teplotách, môžu mať na náš organizmus nepriaznivý vplyv.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vzala som si ich do práce a všetci si pýtali recept. Je to len chvíľka práce a účinok je ohromujúci

Pridajte ju do mrkvového šalátu. Na zvýraznenie chuti stačí 1 čajová lyžička

The post Nedávajte to do vývaru. Z polievky by ste urobili toxický vývar. Namiesto vitamínov v nej budú parazity appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj