Skip to content
Menu
Menu

Nemáme na ňu najlepšie spomienky, ale môže byť chutná. Do mrkvovej polievky pridajte tri veci

Prečítať článok

20.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Minithalie).

Niektoré jedlá sa nám spájajú s detstvom a školskými jedálňami. Jedným z takýchto jedál je obľúbená alebo neobľúbená mrkvová polievka. Mnohí z nás si ju pamätajú ako sladkú, neokorenenú kašu, ktorá nám stála v ústach. Tento recept však s takouto chuťou nemá nič spoločné. Mrkvová polievka okorenená týmito ingredienciami vás určite nadchne.

Mrkvová polievka ako delikatesa – stačí do polievky pridať trochu pomarančovej šťavy, cesnaku a zázvoru
Foto: shutterstock/Minithalie

Mrkvová polievka nepatrí medzi polievky, ktoré sa v slovenských domácnostiach varia najčastejšie. Samozrejme, ak doma nemáme dieťa – v tom prípade sa na stole občas objaví mrkvová polievka. Náš dnešný recept na mrkvovú polievku však nemá nič spoločné s detskou výživou. Ba, každý dospelý labužník si s radosťou vypýta prídavok! Stačí do polievky pridať trochu pomarančovej šťavy, cesnaku a zázvoru. Budete si olizovať prsty a táto verzia nadobro vytlačí z vašej pamäti mrkvovú kašu, ktorú si pamätáte z detstva.

Mrkvová polievka v tejto verzii poteší. Je to vďaka prílohám

Ingrediencie:

0,5 kg mrkvy,

2 stredne veľké cibule šalotky,

1 vrchovatá lyžica masla,

cca 1 liter zeleninového vývaru,

3-4 plátky čerstvého zázvoru,

2-3 strúčiky cesnaku,

0,5 šálky čerstvej šťavy z obyčajného alebo červeného pomaranča,

1/3 šálky kyslej smotany,

soľ, korenie, štipka čili, plochá čajová lyžička kari,

na podávanie: krutóny, opražené semienka.

Mrkva – zdravá a výživná zelenina
Foto: shutterstock.com/nblx

Pikantná mrkvová polievka – ako na to:

Cibuľu, zázvor a mrkvu nakrájajte nadrobno. Cesnak pretlačte cez lis alebo ho nasekajte veľmi najemno.

Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom lyžicu masla. Pridáme cibuľu a keď zosklovatie, pridáme zázvor. Pridajte mrkvu a všetko restujte, kým mrkva nezhnedne.

Osmaženú zeleninu zalejte vývarom, znížte teplotu a varte, kým mrkva úplne nezmäkne. V tomto čase pridajte cesnak.

Keď je zelenina mäkká, pridajte smotanu, pomarančovú šťavu a podľa chuti okoreňte.

Polievku rozmixujte na hladký krém. Podávajte s krutónmi alebo opraženými tekvicovými či slnečnicovými semienkami. Dobre bude chutiť aj s pufovaným hráškom alebo chrumkavými tyčinkami z pizzového cesta.

Tip: Namiesto pomarančovej šťavy z kartónu odporúčam použiť šťavu vylisovanú z čerstvého ovocia. Je oveľa kyslejšia a lepšie rozbije sladkosť mrkvy. Do polievky môžete pridať aj trochu muškátového orieška.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedlá, ktoré vynikajúco využívajú chuť kuriatok. Je ťažké im odolať

V ktorom momente osoliť vývar? Väčšina z nás to robí zle

The post Nemáme na ňu najlepšie spomienky, ale môže byť chutná. Do mrkvovej polievky pridajte tri veci appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj