31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/wasanajai).
Existujú produkty, ktorých účinky sú neoceniteľné a dajú sa využiť naozaj mnohými spôsobmi. Patrí medzi ne jedlá sóda, kyselina citrónová a jablčný ocot. Dnes vám povieme, ako si vyrobiť jablčný ocot, ktorý zvýrazní chuť mnohých jedál a bude užitočný pri čistení. Je to naozaj triviálne a lacné.
Ako vyrobiť jablčný ocot?
Foto: Shutterstock/wasanajai
Jablčný ocot by mal byť v každej domácnosti. Môže stáť v kuchynskej skrinke, v kúpeľni alebo v kútiku s čistiacimi prostriedkami. Ja ho najčastejšie používam na šaláty, marinády a konzervy, ale pomáha aj pri čistení okien, pracovnej dosky a odstraňovaní vodného kameňa z varnej kanvice. Jablčný ocot nájdete takmer v každom obchode, ale prečo míňať viac peňazí, keď stačí kúpiť jablká a vyrobiť si jablčný ocot sami? Je to veľmi jednoduché, ale čas je dôležitý. Tu nie je priestor na uponáhľanosť.
Ako vyrobiť jablčný ocot? Zistite najjednoduchší recept
Ingrediencie:
1 kg neošetrených jabĺk
3 PL cukru
1,5 l vody (najlepšie minerálnej alebo filtrovanej)
Môže stáť v kuchynskej skrinke, v kúpeľni alebo v kútiku s čistiacimi prostriedkami.
Foto: shutterstock/Dmitrij Ivanov
Jablčný ocot – ako ho vyrobiť
Začnite tým, že si pripravíte veľkú nádobu. Dôkladne ju umyte. Potom ju utrite tak, aby na nej nezostali žiadne šmuhy.
Jablká opláchnite a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny. Nie je potrebné ich šúpať ani zbavovať jadrovníkov. Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Dôkladne premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
Kúsky jabĺk vložte do nádoby a zalejte ich zmesou. Uistite sa, že dôkladne pokrýva každý kúsok ovocia.
Pohár pevne zakryte látkou alebo gázou a uzavrite gumičkou. Nechajte na tmavom a chladnom mieste 5 týždňov. Nezabudnite to celé každý deň premiešať čistou lyžicou (najlepšie drevenou).
Približne po 5 týždňoch sa na povrchu začne zhromažďovať ľahká, želéovitá usadenina. Neodstraňujte ju. Je to znak toho, že sa začalo kvasenie octu. Potom prestaňte miešať a nechajte odstáť ďalší týždeň.
Po tomto čase odstráňte usadeninu a nalejte ocot do fliaš. Pevne ich uzavrite a nechajte stáť ďalších 5 týždňov. Po uplynutí tejto doby môžete ocot ochutnať. Ak má silnú octovú vôňu, je hotový. Ak naopak cítite alkohol alebo kvasinky, nechajte ocot kvasiť ešte asi 2 týždne.
Hotový jablčný ocot môžete skladovať v kuchynských skriniach bez obáv, že sa pokazí. Ak teda chcete mať vždy po ruke produkt, ktorý zlepší chuť vašich jedál a navyše pomôže pri chudnutí, už viete, ako si vyrobiť domáci jablčný ocot.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný ocot pomáha pri chudnutí, zlepšuje zdravie a vzhľad vlasov. Ako ho používať?
Rozpustite v pohári a vypite pred spaním. Krvný tlak bude opäť ako z učebnice
The post Neoceniteľný v kuchyni a pri upratovaní. Vezmite tri prísady a počkajte appeared first on Vášeň v tebe.