Skip to content
Menu
Menu

O tomto čokoládovom koláči sníva celá moja rodina. Pridávam doň zeleninu a oni ju ani necítia

Prečítať článok

31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trendy Rowdy).

Aj keď sa stretávam s čudnými pohľadmi, keď o tomto nápade počujú moji príbuzní, čokoládový cuketový koláč je dokonalý nápad na sladký dezert. Vďaka zelenej zelenine je upečený koláč vlhký a nadýchaný. Navyše je jeho príprava triviálne jednoduchá. Presvedčte sa sami.

Ako si pripraviť tento lahodný koláč?
Foto: shutterstock/Trendy Rowdy

Sezóna cukiet je v plnom prúde, tak prečo nesiahnuť po tejto cennej zelenine a nepripraviť z nej rôzne pochúťky. Stojí za to vedieť, že z cukety sa dá pripraviť nielen nákyp alebo chutné, chrumkavé placky, ale aj dezerty. Tu je návod, ako vykúzliť šialený cuketový koláč.

Čo pripraviť z cukety? Táto sezónna zelenina je ideálna na sladký dezert

Čokoládový koláč z cukety je jednoduchý a rýchly na prípravu. Kombinácia sladkosti s touto zelenou zeleninou sa môže zdať trochu nezvyčajná, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy! Práve vďaka nej má dezert vlhkú štruktúru, vďaka ktorej sa rozplýva v ústach. A čo je najlepšie, chuť cukety je úplne nepostrehnuteľná, takže si na koláči pochutnajú aj tí, ktorí cuketu nemajú radi.

Chuť cukety je úplne nepostrehnuteľná, takže si na koláči pochutnajú aj tí, ktorí cuketu nemajú radi.
Foto: shutterstock/avphotosales

Suroviny na koláč:

500 g nastrúhanej cukety

240 g hladkej múky

150 g cukru

80 g kakaa

2 vajcia

50 g rozpusteného masla

120 ml rastlinného oleja, napríklad repkového

60 ml cmaru

2 lyžičky vanilkového cukru

pol čajovej lyžičky prášku do pečiva

štipka soli

Prísady na polevu:

80 ml 30 % smotany

70 g horkej čokolády

Čokoládový koláč s cuketou – postup prípravy

Hodinu vopred vyberte vajcia a cmar z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Vajíčka rozbijeme, potom ich zmiešame s obyčajným a vanilkovým cukrom, rozpusteným maslom, olejom a cmarmi a štipkou soli. Do zmesi pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao.

Cuketu opláchnite, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Prebytočnú vodu scedíme a nastrúhanú cuketu vmiešame do zmesi na cesto. Zmes premiešajte lyžicou, kým sa dobre nespojí. Zmes nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia. Približne po 40 minútach koláč vyberte a nechajte vychladnúť.

Cuketu opláchnite, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

V poslednom kroku pripravte polevu. V hrnci zohrejte smotanu a potom ju zmiešajte s kúskami čokolády. Keď sladká zmes zhustne, nalejte ju na vrch dezertu a nechajte ju asi 10 minút stuhnúť. Po uplynutí tejto doby cuketový koláč nakrájajte a podávajte s kávou alebo limonádou. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najchutnejšie cuketové placky a ďalšie. Tieto jedlá vždy spôsobia rozruch na večierkoch

Plnený baklažán na obed alebo večeru. Pripravíte ho za pár minút

The post O tomto čokoládovom koláči sníva celá moja rodina. Pridávam doň zeleninu a oni ju ani necítia appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj