31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trendy Rowdy).
Aj keď sa stretávam s čudnými pohľadmi, keď o tomto nápade počujú moji príbuzní, čokoládový cuketový koláč je dokonalý nápad na sladký dezert. Vďaka zelenej zelenine je upečený koláč vlhký a nadýchaný. Navyše je jeho príprava triviálne jednoduchá. Presvedčte sa sami.
Ako si pripraviť tento lahodný koláč?
Foto: shutterstock/Trendy Rowdy
Sezóna cukiet je v plnom prúde, tak prečo nesiahnuť po tejto cennej zelenine a nepripraviť z nej rôzne pochúťky. Stojí za to vedieť, že z cukety sa dá pripraviť nielen nákyp alebo chutné, chrumkavé placky, ale aj dezerty. Tu je návod, ako vykúzliť šialený cuketový koláč.
Čo pripraviť z cukety? Táto sezónna zelenina je ideálna na sladký dezert
Čokoládový koláč z cukety je jednoduchý a rýchly na prípravu. Kombinácia sladkosti s touto zelenou zeleninou sa môže zdať trochu nezvyčajná, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy! Práve vďaka nej má dezert vlhkú štruktúru, vďaka ktorej sa rozplýva v ústach. A čo je najlepšie, chuť cukety je úplne nepostrehnuteľná, takže si na koláči pochutnajú aj tí, ktorí cuketu nemajú radi.
Chuť cukety je úplne nepostrehnuteľná, takže si na koláči pochutnajú aj tí, ktorí cuketu nemajú radi.
Foto: shutterstock/avphotosales
Suroviny na koláč:
500 g nastrúhanej cukety
240 g hladkej múky
150 g cukru
80 g kakaa
2 vajcia
50 g rozpusteného masla
120 ml rastlinného oleja, napríklad repkového
60 ml cmaru
2 lyžičky vanilkového cukru
pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
Prísady na polevu:
80 ml 30 % smotany
70 g horkej čokolády
Čokoládový koláč s cuketou – postup prípravy
Hodinu vopred vyberte vajcia a cmar z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Vajíčka rozbijeme, potom ich zmiešame s obyčajným a vanilkovým cukrom, rozpusteným maslom, olejom a cmarmi a štipkou soli. Do zmesi pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao.
Cuketu opláchnite, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Prebytočnú vodu scedíme a nastrúhanú cuketu vmiešame do zmesi na cesto. Zmes premiešajte lyžicou, kým sa dobre nespojí. Zmes nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia. Približne po 40 minútach koláč vyberte a nechajte vychladnúť.
Cuketu opláchnite, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot
V poslednom kroku pripravte polevu. V hrnci zohrejte smotanu a potom ju zmiešajte s kúskami čokolády. Keď sladká zmes zhustne, nalejte ju na vrch dezertu a nechajte ju asi 10 minút stuhnúť. Po uplynutí tejto doby cuketový koláč nakrájajte a podávajte s kávou alebo limonádou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie cuketové placky a ďalšie. Tieto jedlá vždy spôsobia rozruch na večierkoch
Plnený baklažán na obed alebo večeru. Pripravíte ho za pár minút
The post O tomto čokoládovom koláči sníva celá moja rodina. Pridávam doň zeleninu a oni ju ani necítia appeared first on Vášeň v tebe.