Skip to content
Menu
Menu

Odkiaľ pochádzajú červy v múke a ako sa ich v kuchyni zbaviť?

Prečítať článok

11.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz).

Otvoríte balík múky a uvidíte, že sa vo vnútri niečo hýbe. Sú to červy, pre ktoré je múka pochúťkou. Takýchto škodcov môžete vidieť aj v surovej ryži, krúpach a dokonca aj v raňajkových cereáliách. Prečo sa červy tak túžia dostať do múky? A ako sa zbaviť týchto cereálnych produktov, ktoré radi jedia z kuchyne?

Múčiar obyčajný.
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Odkiaľ sa v múke berú červy a prečo sa tam dostávajú?

Červy sa môžu uhniezdiť v múke už počas jej výroby a skladovania. Škodcovia do nej kladú vajíčka, ktoré majú šancu prežiť, keď skončia na poličke v obchode alebo v kuchynskej skrinke. Takéto miesta sú zvyčajne teplé a suché, čo dáva novej generácii červov vynikajúce podmienky na vývoj.

Z deravého obalu múky môžu ľahko uniknúť malé červy. Vajcia potom znášajú do kuchynských skriniek, ako aj do tam uložených krúp, kakaa, ovsených vločiek a dokonca aj do krmiva pre psov. Výsledkom je napadnutie kuchyne červami.

Prečo sa červy dostávajú do múky?

Múka je cennou potravou pre červy. Je vysokokalorická a výživná a obsahuje škrob, ktorý je dôležitý pre hmyz – jeho konzumáciou sa hmyz dokáže rýchlejšie rozmnožovať a vyvíjať. Navyše v balení múky, v kuchynskej skrinke alebo na poličke v obchode nie sú žiadni prirodzení nepriatelia červov. Hmyz hniezdiaci v mletých zrnách je v bezpečí a má dostatok potravy.

Aké červy sa dostávajú do múky?

Červy v múke (najmä ich vajcia) sú malé, takže niekedy je nemožné ich okamžite spozorovať. Hmyz sa objavuje v mletej pšenici, špalde, raži a iných obilninách. V každej fáze výroby akéhokoľvek druhu múky – pri mletí, balení a skladovaní – sa v nej môžu usídliť rôzne druhy škodcov.

Skladokaz múčny (lat. Acarus siro)

Skladokaz múčny je druh roztoča. Dospelí jedinci majú dĺžku približne 0,5 mm. Ich charakteristickým znakom sú čeľuste s ostrými zubami, ktorými dokážu dôkladne hrýzť potravu. Kŕmia sa v mlynoch a odtiaľ sa dostávajú do skladov a balíčkov s mletým obilím.

Samica počas svojho 100-dňového života porodí 200 vajíčok, preto sa kolónia týchto škodcov rýchlo rozširuje. Skladokaz múčny kontaminuje múku svojimi toxickými výlučkami.

Vijačka domová (lat. Pyralis farinalis)

Ak si v múke všimnete týchto červov, pravdepodobne to znamená, že ste ju neskladovali správne. Vyvíjajú sa iba vo vlhkých obilných výrobkoch vrátane otrúb a ovsených vločiek. Tento hmyz je približne 12 mm dlhý, ale jeho svetlohnedé, sivé krídla majú rozpätie približne 25 mm. Okrem obilnín sa rád živí sušenými bylinkami a koreninami.

Múčiar obyčajný (lat. Tenebrio molitor)

Je to chrobák s pancierom. Jeho larvy sú schopné prežiť v ťažkých podmienkach prostredia, čo prispieva k rozšíreniu ich populácie. Majú tiež silné zuby, takže môžu ľahko prehrýzť tvrdý obal. Takto sa dostanú z vrecúšok na múku a môžu kolonizovať ďalšie kúty kuchyne.

Vijačka múčna (lat. Ephestia kuehniella)

Je to motýľ s dvoma svetlosivými pármi krídel s rozpätím asi 2,5 cm. Jeho larvy sa efektívne pohybujú na vodorovných a zvislých plochách a ľahko sa dostanú do obalov. Títo škodcovia rozdrvia jedlo na drobné vlákna – takéto tenké vlákna môžu byť viditeľné voľným okom na vnútornom povrchu obalu múky.

Vijačka múčna.
Foto: Wikimedia Commons/Birgit E. Rhode, Landcare Research New Zealand Ltd., CC BY 4.0

Zrniar čierny (lat. Sitophilus granarius)

Dosahuje dĺžku až 5 mm. Má silné nohy, štíhle telo a predĺžený ňufák so silnými ústnymi ústrojenstvami. Zrniar čierny sa môže dožiť až dvoch rokov a samička tohto hmyzu nakladie počas tejto doby až 300 vajíčok.

Škodia červy v múke?

Ak spozorujete v múke červíky, okamžite sa jej zbavte a skontrolujte, či sa neusadili v iných sypkých produktoch z vašej kuchynskej skrinky. Takéto červy sú nebezpečné pre zdravie:

konzumácia múky kontaminovanej exkrementmi škodcov môže spôsobiť tráviace a dýchacie problémy;

hmyz tiež prenáša huby a patogény, ktoré sú nebezpečné pre ľudí;

múka s výlučkami červov (výkaly a vnútornosti) žltne a plesnivie, a preto je nevhodná na konzumáciu.

Červy v múke. Ako sa ich zbaviť z kuchyne?

Vážnym problémom sú červy v múke. Rýchlo sa množia a produkty nimi kontaminované sú pre telo škodlivé. Preto, ak v balení múky spozorujete dospelých jedincov alebo larvy:

vyhoďte ju čo najskôr do odpadu a okamžite ho vyneste z domu,

zbavte sa ostatných voľných produktov uložených v kuchynských skrinkách v netesných obaloch – je vysoká pravdepodobnosť, že ich napadli tiež škodcovia;

skrinky a kuchynskú dosku dôkladne povysávajte a umyte – najlepšie vodou a octom, pretože červy kŕmiace sa v múke nemajú radi jej vôňu,

do skriniek vložte niekoľko klinčekov, škoricové tyčinky, pomarančové alebo citrónové kôry, rozdrvené bobkové listy alebo paprikové guľôčky. Ich aróma by mala odradiť červy, aby sa usadili v kuchyni,

nasypte nové sypké produkty – múku, krúpy, kakao, ryžu – do tesných nádob alebo pohárov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vidíte jediného nosánika? Pravdepodobne sa vo vašej záhrade už pohybuje celá kolónia

Zistili, čo sa psom v noci sníva. Vedci nepochybujú

The post Odkiaľ pochádzajú červy v múke a ako sa ich v kuchyni zbaviť? appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj