19.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets).
Paradajková šťava na zimu je skvelý nápad, pretože vám umožní vychutnať si túto chutnú zeleninu kedykoľvek počas roka. Je všeobecne známe, že zelenina je najchutnejšia, keď je v sezóne, a prípravou zaváranín sa jej jedinečná chuť zachová dlhšie.
Paradajková šťava na zimu je skvelý nápad, pretože vám umožní vychutnať si túto chutnú zeleninu kedykoľvek počas roka.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets
Zaváraniny sú ideálnym riešením v čase, keď nie je k dispozícii čerstvé ovocie alebo zelenina. Umožňujú nám potešiť naše chuťové bunky úžasnou chuťou sezónnych produktov a pokračovať v príprave fantastických jedál z nich.
Paradajková šťava na zimu alebo prečo jesť paradajky?
Paradajková šťava na zimu samozrejme nie je rovnaká ako čerstvá zelenina, ale umožňuje nám vychutnať si výnimočnú chuť letnej zeleniny. Najdôležitejšou látkou, vďaka ktorej sú paradajky v našom jedálničku také cenné, je lykopén, ktorého je najviac v zaváraninách, hoci je samozrejme prítomný aj v surovej a čerstvej zelenine. Má antioxidačný účinok a okrem iného znižuje hladinu cholesterolu, pozitívne pôsobí na imunitný systém a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Okrem toho má lykopén aj ďalší veľmi dôležitý účinok, a to protirakovinový. Paradajky obsahujú aj veľa vitamínu A, draslíka a kyseliny listovej.
Paradajková šťava na zimu alebo prečo jesť paradajky?
Foto: shutterstock/pilipphoto
Musíte paradajkovú šťavu na zimu pasterizovať?
Na našich stoloch sa vždy objavovali zaváraniny. Aby však takéto pochúťky vydržali čo najdlhšie, napr. niekoľko týždňov, mesiacov alebo dokonca rokov, musia sa pripraviť správnym spôsobom. Konzervu je možné pripraviť aj bez pasterizácie. Stačí pripraviť danú pochúťku a ešte horúcu alebo dokonca vriacu ju dať do čistých pohárov, pevne ich uzavrieť a obrátiť hore dnom. Poháre by sa mali uzavrieť a vydržať tak veľmi dlho. Takto bude paradajková šťava na zimu lahodiť našim chuťovým pohárikom vždy, keď ju budeme chcieť použiť.
Ako si pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Niekoľko základných informácií
Najdôležitejšia vec, ktorú si treba zapamätať, je, že nemusíte používať len jeden druh paradajok. Môžete si kúpiť rôzne z nich, napríklad malinové, byvolie srdce, cherry a paprikové paradajky. Výber závisí od našich chuťových pohárikov. Ako si z takýchto rôznych odrôd pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Rovnako, ako keď používame jeden druh. Ich zmiešaním však môžeme dosiahnuť úžasný chuťový efekt. Všetko závisí od našich preferencií a možností, pokiaľ ide o dostupnosť produktov.
Paradajková šťava z bez odšťavovača? Prečo nie!
Ako si pripraviť paradajkovú šťavu na zimu?
Foto: shutterstock/Beliphotos
Áno, aj to je možné, na jej prípravu môžete použiť rôzne metódy. Lisovanie paradajok je len jednou z možností. Paradajky môžete tiež spariť, olúpať a variť v hrnci, kým sa nezačnú rozpadávať. Potom ich vyžmýkajte cez gázu alebo inú hrubú tkaninu (napríklad novú plienku), aby ste sa zbavili zvyšných šupiek a semienok.
Paradajková šťava je vhodná na mnoho rôznych vecí. Okrem iného ju možno použiť ako prísadu do omáčok, polievok a rôznych nápojov.
Recept na paradajkovú šťavu na zimu
Každý, kto má rád chuť paradajok a sníva o nich v zime, by mal mať takúto pochúťku vo svojej domácej špajzi. Jej príprava nie je veľmi zložitá, aj keď treba priznať, že je však trochu časovo náročná. Na prípravu dávky šťavy budete potrebovať približne 4 kg paradajok a jednu až dve čajové lyžičky soli (ak máte radi štipľavú chuť, môžete pridať aj korenie alebo chilli). Zelenina by mala byť šťavnatá a zrelá. Šťavu z nej môžete získať pomocou:
lisu,
odšťavovača,
pretlačením cez sito alebo hustú tkaninu.
Najlepšie je nakrájať paradajky na malé kúsky a variť alebo zohrievať ich len dovtedy, kým nezačnú mäknúť a rozpadávať sa. Potom pomocou zvolenej metódy vytlačte šťavu, ktorá by mala byť vyvarená. Soľ a akékoľvek korenie môžete pridať v ktorejkoľvek fáze. Uvarenú šťavu nalejte do pohárov a skúste ich uzavrieť bez pasterizácie alebo pasterizujte pomocou varenia v hrnci alebo pasterizácie v rúre. Je dôležité, aby boli zaváraniny takto konzervované, pretože len tak majú šancu v našej špajze dlho vydržať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slivkový lekvár bez miešania a len z 3 ingrediencií. Vďaka tejto metóde sa nepripáli
Nazbieram ich a dusím. Toto sú tie najlepšie jablká z pohára na jablkový koláč
The post Paradajková šťava na zimu ideálna do vašej domácej špajze. Obídete sa aj bez odšťavovača! appeared first on Vášeň v tebe.