18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A).
Ovocie je neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy a procesu chudnutia. Nie každý však vie, že podobne ako zelenina sa nedá jesť donekonečna. A to všetko vďaka jednej zložke, na ktorú takmer vôbec nemyslíme!
Často zabúdame, že ovocie obsahuje aj cukor a nemôžeme ho jesť neobmedzene.
Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A
Čo je to za zložku, ktorá sa nachádza v ovocí a ktorá môže mať negatívny vplyv na naše telo a tiež na proces chudnutia? Je to cukor!
Aký je rozdiel medzi bielym cukrom a cukrom v ovocí?
Biely cukor sa skladá napoly z molekúl fruktózy a glukózy. Počas trávenia ich v našom tele oddeľujú enzýmy. V ovocí naopak nájdeme glukózu, fruktózu a sacharózu. V tejto súvislosti je veľmi jednoduché vyvodiť, že zloženie cukru v ovocí je veľmi podobné bielemu cukru, ktorý kupujeme v obchodoch.
Je tu však jeden hlavný rozdiel. A tým je pomer fruktózy a glukózy v jednotlivých druhoch ovocia. Niektoré z nich obsahujú iba fruktózu, iné iba glukózu a ďalšie obsahujú oba cukry rovnako. Nanešťastie pre telo sa však glukóza a fruktóza nelíšia od bieleho cukru a metabolizujú sa rovnakým spôsobom.
Dá sa teda urobiť niečo pre to, aby ste si vychutnali svoje obľúbené ovocie a nemuseli sa obávať priberania?
Ako je to s cukrom v ovocí?
Našťastie máme dobré správy pre všetkých milovníkov ovocia!
Po prvé, v ovocí je oveľa menej cukru ako v sladkostiach a po druhé, táto zložka je neoddeliteľne spojená s vlákninou, čo znamená, že ovocie zostáva v žalúdku dlhšie a my necítime hlad tak rýchlo.
Úloha cukru v ovocí tiež znamená, že jeho vstrebávanie do tela je rozložené, takže nepociťujeme rýchle výkyvy hladiny glukózy v krvi – ako je to v prípade sladkých výrobkov – a necítime sa ospalí hneď po jedle. Okrem toho by sme nikdy nemali zabúdať, že ovocie okrem cukru obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho tela a – čo je rovnako dôležité – v spracovaných potravinách ich nenájdete.
Úloha cukru v ovocí je oveľa pozitívnejšia ako v sladkých pochutinách.
Foto: shutterstock/Edvard Molnar
Vysoký obsah cukru v ovocí
Hoci sa otázka cukru a jeho úlohy v ovocí objasnila, netreba zabúdať, že nie každé ovocie má vo svojom zložení rovnaké množstvo fruktózy alebo glukózy. Takže niektoré druhy ovocia sa naozaj dajú nazvať kalorickými a ak ich zjeme príliš veľa, môžeme skutočne pribrať!
Tu je zoznam ovocia, ktoré obsahuje najviac cukru:
Hrozno – 16 g cukru v 100 g výrobku,
Figy – 16 g cukru v 100 g výrobku,
Mango – 14 g cukru v 100 g výrobku,
Banány – 12 g cukru v 100 gramoch výrobku,
Ananás – 10 g cukru v 100 gramoch výrobku.
Ako jesť ovocie rozumne?
Ovocie je jedným z najdôležitejších a najhodnotnejších produktov, ktoré môžeme nášmu telu poskytnúť, preto sa ho nevzdávajte!
Foto: pexels.com/Denise H.
Samozrejme, ovocie je jedným z najdôležitejších a najhodnotnejších produktov, ktoré môžeme nášmu telu poskytnúť, preto sa ho nevzdávajte!
Odporúča sa však robiť to s rozumom a dodržiavať niekoľko pravidiel:
ovocie jedzte s mierou a nepreháňajte to s ním, najmä ak máte radi ovocie, ktoré obsahuje veľa cukru,
Kombinujte ovocie s inými produktmi, najlepšie s bielkovinami a tukmi. Jedlom, ktoré pozostáva z hrsť orechov, skyra a ovocia, si zabezpečíte veľa pozitívnych výživových hodnôt.
Ak je možnosť, vyberajte si ovocie s nižším obsahom cukru, napríklad jablká, maliny, jahody alebo čučoriedky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pol pohára denne stačí. Tento odvar posunie funkciu čriev na vyššiu úroveň
Nájdete ho vo väčšine špajz. Ani neviete, že spomaľuje starnutie
The post Pri redukčnej diéte sa im vyhýbajte ako čert krížu. Zoznam najhorších druhov ovocia appeared first on Vášeň v tebe.