28.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Regreto).
Kedysi sa považovala za druhoradý produkt alebo potravinu pre chudobných. Našťastie sa jačmenné krúpy vrátili k svojej obľúbenosti, ale zďaleka nie sú veľmi populárne. Je to škoda, pretože sú nielen skvelou alternatívou zemiakov, ale ponúkajú aj veľa pre naše zdravie. Ak máte dilemu, čo podávať k vašim rezňom, staré dobré jačmenné krúpy nielen dôstojne nahradia zemiaky, ale vaše črevá a mozog sa vám určite poďakujú.
Jačmenné krúpy sa považovali za jedlo pre chudobných, ale ukázalo sa, že ponúkajú veľa pre naše telo.
Foto: shutterstock/Regreto
Čo sú to jačmenné krúpy?
Prítomnosť jačmenných krúp na pultoch obchodov už nikoho neprekvapí, ale niektorí ľudia sa možno čudujú, čo to vlastne je. Ukazuje sa, že zrná sú úplne zbavené šupky, pričom vnútro je nezmenené. Sú najmenej spracované zo všetkých svojich príbuzných a zároveň sa vyznačujú najvyšším obsahom vlákniny a bielkovín. Samozrejme, jačmenné krúpy majú oveľa viac cenných látok, ktoré by nás mali zaujímať, pretože sú prospešné pre náš organizmus. Navyše tento produkt sa dá využiť na mnohé – niekedy nie samozrejmé – kulinárske spôsoby.
Čo sa nachádza v jačmenných krúpach?
Jačmenné krúpy sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny aj bielkovín: oboje je pre naše telo cenné a oplatí sa ich prepašovať do nášho každodenného jedálnička. Vláknina je najlepšou potravou pre naše črevá a celý tráviaci systém. Nielenže reguluje procesy, ktoré v ňom prebiehajú, ale podporuje aj črevnú mikroflóru, ktorá okrem iného zodpovedá za imunitu, poskytuje pocit sýtosti (čo podporuje chudnutie) a môže znížiť zvyšovanie tzv. zlého cholesterolu. Na druhej strane sú bielkoviny katalyzátorom kľúčových systémov v tele, staviteľom tkanív a cenným zdrojom energie, čo by mali využívať nielen športovci.
Jačmenné krúpy sa dajú podávať na stovky spôsobov, stačí ich uvariť.
Foto: shutterstock/New Africa
Čo ďalšie sa nachádza v jačmenných krúpach? Ukazuje sa, že ich zloženie môže byť zaujímavé pre všetkých skeptikov tohto slaného výrobku. Krúpy sú zdrojom:
Vitamíny skupiny B: prospešné pre celý organizmus, ale majú osobitný vplyv na imunitu a stav mozgu a celého nervového systému,
Železo, zinok, meď a selén: zabezpečujú dobrý stav imunitného systému, zdravie kostí a funkciu pankreasu,
antioxidanty: pomáhajú chrániť telo pred civilizačnými chorobami a predčasným starnutím a pomáhajú redukovať toxíny.
Prečo jesť jačmenné krúpy?
Ako vidíte, jačmenné krúpy sú jednoducho zdravé, a preto sa ich oplatí použiť namiesto tradičných zemiakov, ak chcete typické jedlá na večeru obohatiť o nové prvky. Okrem toho sa dajú jačmenné krúpy podávať aj na mnoho iných spôsobov: stačí ich uvariť a získajú zaujímavú a mierne orieškovú chuť, ktorú sa oplatí použiť pri varení. Môže byť sýtym doplnkom polievok, ale môže byť aj významnou zložkou iných jedál, čo vegáni veľmi dobre vedia. Krúpy sú produktom, z ktorého sa dajú pripraviť placky, rezne a mäsové guľky, a v tejto forme nám poskytujú životodarné bielkoviny a ďalšie zložky. Jačmenné krúpy sa dajú pridať aj do šalátov: stačí ich zmiešať s olejom, šalátom a obľúbenou zeleninou a máte po ruke fit pokrm, keď chcete schudnúť.
Jačmenné krúpy môžete použiť ako prílohu k mäsu namiesto zemiakov.
Foto: shutterstock/iMarzi
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Posilňujú imunitu, podporujú trávenie. Zdravá alternatíva zemiakov a ryže
Kulinársky trend 2024. Ako zdravé sú pohánkové krúpy?
The post Pripravte z nich rezne alebo ich pridajte k mäsu. Vaše črevá a mozog budú v nebi appeared first on Vášeň v tebe.