Skip to content
Menu
Menu

Prvé paradajky sa už červenajú. Objavte recept na najlepší pretlak a nezabudnite na dva prídavky

Prečítať článok

13.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).

Leto je v plnom prúde, takže je najvyšší čas na zaváraniny všetkého druhu. Už dlho robíme uhorky a práve teraz sa na kríkoch začali červenať prvé paradajky. Dnes pre vás máme recept na domáci, chutný a hustý paradajkový pretlak s dvoma prísadami. Lepší na polievky a pizzu nekúpite v žiadnom obchode.

Recept na domáci, chutný a hustý paradajkový pretlak s dvoma prísadami. Lepší na polievky a pizzu nekúpite v žiadnom obchode.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Ako pripraviť paradajkový pretlak, aby bol hustý, plný chuti a vône? Nie je to vôbec zložité a podľa môjho názoru by si paradajkový pretlak mal robiť každý, keď je sezóna paradajok. Samozrejme, paradajky si môžete kúpiť v obchodoch po celý rok, ale povedzme si pravdu – v zime ich chuť nie je taká ako v lete, keď dozrievajú na slnku. Paradajkový pretlak pripravujem z rôznych paradajok, ale vždy doň pridávam dve prísady. Po prvé, čerstvý ligurček, ktorý je skvelý na zvýraznenie chuti paradajok a dodanie sviežosti. Druhou prísadou je cesnak – myslím, že tu nemusím nič vysvetľovať – paradajky a cesnak sú vždy dokonalou kombináciou.

Domáci paradajkový pretlak. Hustý a aromatický

Ingrediencie:

cca. 4 kg čerstvých paradajok (vyberajte radšej dužinaté, odporúčam byvolie srdce),

1 plná lyžica soli,

1 lyžica cukru,

2 vetvičky čerstvého ligurčeka,

4 strúčiky cesnaku (alebo viac podľa chuti),

šťava vytlačená z polovice citróna,

voliteľne: čajová lyžička sušeného oregana alebo bazalky.

Čerstvý ligurček je skvelý na zvýraznenie chuti paradajok a dodanie sviežosti.
Foto: shutterstock/vaivirga

Paradajkový pretlak s ligurčekom a cesnakom – spôsob prípravy:

Paradajky sparíme vo vriacej vode a ošúpeme. Nakrájajte ich na menšie kúsky a odstráňte semienka.

Nakrájané paradajky vložte do hrnca a zapnite horák na nízky stupeň. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať.

Pripravte si jemné sito a pretlačte cez neho paradajky. Pretlak vráťte do hrnca, pridajte soľ, cukor, ligurček a roztlačený cesnak. Pridajte citrónovú šťavu (na začiatok jednu polievkovú lyžicu, v prípade potreby pridajte viac).

Pretlak priveďte do varu a občas premiešajte. Keď dosiahnete konzistenciu, ktorá vám vyhovuje, pripravte čisté a vypálené poháre. Potom horúci pretlak nalejte do pohárov a pevne ich uzavrite. Pred plnením pohárov môžete odstrániť vetvičky ligurčeka.

Poháre s pretlakom otočte hore dnom a zabaľte do hrubej deky, aby sa udržali dlhšie teplé. Po úplnom vychladnutí ich presuňte do pivnice alebo špajze. Uchovávajte 8 až 10 mesiacov, po otvorení skladujte v chladničke do 4 dní.

Toto je jednoduchý spôsob prípravy najlepšej paradajkovej zaváraniny. Môžete použiť akýkoľvek druh paradajok, ale pravidlo je vždy jedno – musia byť zrelé a šťavnaté, a samozrejme odporúčam tie domáce, vypestované v záhrade alebo kúpené priamo na trhu. Paradajky z trhu predávané v plastových obaloch radšej neodporúčam. Tie si nechajte na sendviče alebo šaláty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ani moja babička už nechce robiť klasické uhorky. Stále opakuje, že tieto sú miliónkrát lepšie

Ešte ste ju v tejto podobe nejedli? Vyskúšajte a vaše črevá a pleť budú ako nové

The post Prvé paradajky sa už červenajú. Objavte recept na najlepší pretlak a nezabudnite na dva prídavky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj