Skip to content
Menu
Menu

Recept na kysnuté palacinky z maminho zápisníka. Sú úžasne nadýchané a rodine sa rozžiaria oči

Prečítať článok

21.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha).

Nedávno mi jedna kolegyňa z redakcie poslala recept na kysnuté palacinky zo zápisníka svojej mamy. Pochvaľovala si, že palacinky sú vždy nádherne nadýchané. Nie je to len vďaka droždiu, ale aj vďaka ďalšiemu patentu, ktorý jej mama používa, keď ich smaží. Možno už tušíte, o čo ide.

Nedávno mi jedna kolegyňa z redakcie poslala recept na kysnuté palacinky zo zápisníka svojej mamy. Pochvaľovala si, že palacinky sú vždy nádherne nadýchané.
Foto: shutterstock/Tanicha

Myslím, že nepoznám človeka, ktorý by nemal rád drobky. Milujeme nadýchané kvasnicové palacinky aj tie, ktoré sa pripravujú s práškom do pečiva. S jablkami aj bez nich sú výborné. Chuť je, samozrejme, najdôležitejšia, ale palacinky sú také obľúbené aj preto, že ich príprava je mimoriadne jednoduchá. Nemusíte byť majstri kuchári, aby ste zvládli upiecť tieto palacinky.

Pre tých, ktorí by si to chceli vyskúšať a zistiť, či ich palacinky neprekonajú, odporúčame recept na kysnuté palacinky našej mamy. Palacinky z neho vychádzajú nebesky nadýchané. Je to samozrejme vďaka droždiu, ale nielen vďaka nemu. Nemenej dôležitý je aj prídavok vyšľahaných bielkov. Táto kombinácia robí z palaciniek skutočný pôžitok.

Recept na kysnuté palacinky, ktorý som dostala od kamarátky

Ingrediencie:

250 g pšeničnej múky,

20 g čerstvého droždia,

pohár teplého mlieka,

2 vajcia,

3 PL cukru,

3 PL masla,

práškový cukor na posypanie,

tuk na vyprážanie.

Rozdrvte droždie a zmiešajte ho s polovicou teplého mlieka (je dôležité, aby nebolo príliš horúce, aby sa droždie nezničilo), lyžičkou cukru a 5 dg múky.
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Spôsob prípravy:

Rozdrvte droždie a zmiešajte ho s polovicou teplého mlieka (je dôležité, aby nebolo príliš horúce, aby sa droždie nezničilo), lyžičkou cukru a 5 dag múky. Necháme vykysnúť. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru a bielky vyšľaháme do tuhej peny.

Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšok múky, vyšľahané žĺtky, maslo a bielkovú penu. Cesto miesime lyžicou, kým sa neobjavia vzduchové bubliny. Prikryjeme utierkou a odložíme na bok, aby vykyslo.

Na panvici rozohrejeme tuk. Vykysnuté cesto na kysnuté koláče opečieme z oboch strán. Mali by pekne zhnednúť. Palacinky podávajte posypané práškovým cukrom. Dobre sa hodia k čerstvému ovociu alebo džemu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridala som túto zložku do palaciniek a boli lepšie. Sú mäkké, pružné a veľmi nadýchané

Hit školských jedální z čias socializmu. Prekonáva módnu ovsenú kašu

The post Recept na kysnuté palacinky z maminho zápisníka. Sú úžasne nadýchané a rodine sa rozžiaria oči appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj