6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert MacDonald).
Keď si spomínam na bezstarostné detstvo, ktoré som trávila s babičkou na vidieku, vybavujú sa mi len samé dobré veci. Najkrajšie a najlepšie spomienky mám na to, ako mi varila a pripravovala chutné dobroty. Táto sladká pochúťka bola jednou z nich a vždy som sa tešila, keď som ju videla na stole. Recept je starý viac ako 100 rokov, ale bol obmenený malými detailmi.
Ako si pripraviť tieto domáce kysnuté koláče?
Foto: shutterstock/Robert MacDonald
Myslím si, že moja babička je naozaj skvelá kuchárka a recepty, ktoré mám od nej, sú toho úžasným príkladom. Stále mám možnosť ochutnávať jej špeciality a zakaždým sa teším, keď pripravuje dobroty, ktoré si pamätám z detstva. Tento recept sa mi spája s prázdninami a raňajkami, ktoré som u nej jedla. Mäkké a sladké kysnuté koláče s džemom, ktoré vždy podávala s teplým kakaom.
Výroba týchto kysnutých koláčov nie je zložitá, ale mali by ste počítať s tým, že vám zaberie veľa času. Výroba cesta nie je až taká jednoduchá, ale konečný výsledok bude stáť za ten čas prípravy. Dodnes si pamätám ich chuť snažím sa ich pripravovať aj doma. Vždy vyjdú a sú chutnejšie ako z nejednej pekárne.
Babkine domáce kysnuté koláče s džemom
Ingrediencie:
500 g hladkej pšeničnej múky
2 lyžičky vanilkového cukru
2 stredne veľké vajcia
3 lyžice cukru
pohár teplého mlieka
20 g čerstvého droždia
lyžica margarínu alebo masla
veľký pohár obľúbeného džemu
Výroba cesta nie je až taká jednoduchá, ale konečný výsledok bude stáť za ten čas prípravy.
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka
Spôsob prípravy:
Kysnuté koláče začnite pripravovať tak, že pripravíte kvások. Mlieko zohrejte v hrnci a pridajte doň cukor a premiešajte. Do zmesi rozdrobte droždie a pridajte lyžicu múky. Prísady prikryte utierkou a odložte na teplé miesto asi na 20 minút.
Kým droždie vykysne, rozpustite v hrnci maslo a odložte ho trochu vychladnúť.
Zvyšnú múku nasypte do väčšej misy a zmiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Vyšľahajte aj vajcia a vlejte do vykysnutého cesta. Všetko dôkladne vymieste na pružné cesto. Môžete použiť kuchynský robot alebo ruky. Počas miesenia pridávajte vychladnuté maslo.
Pripravené cesto odložte na teplé miesto pod pokrievkou. Nechajte ho tam asi hodinu, malo by zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčený stôl alebo dosku na pečenie. Opäť ho premieste a vyvaľkajte na hrúbku asi 2 cm. Pomocou malého taniera a noža vykrajujte kolieska a opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
Vzniknuté kolieska položte na plech vystlaný papierom na pečenie a dbajte na dodržanie správnej vzdialenosti. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
Po tomto čase urobte do každého kotúča priehlbinu a vložte do nej obľúbený džem.
Okraje potrite rozšľahaným vajcom.
Plech s kysnutými koláčmi vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 minút dozlatista.
Potom ich nechajte vychladnúť a ak chcete, posypte ich práškovým cukrom.
Tip: Kysnuté koláče možete pred pečením posypať mrveničkou. Takto pripravené budú neodolateľné.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte do džemu namiesto cukru. Nestratí chuť a bude zdravší a menej kalorický
Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení
The post Recept na ne sa v našej rodine traduje už viac ako 100 rokov. Moja babička ich podávala s domácim kakaom appeared first on Vášeň v tebe.