Skip to content
Menu
Menu

„Rozprávkové ovocie“ neprinesie úžitok každému. Jedlo môže mať nepríjemné následky

Prečítať článok

3.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yingthun).

Žltá, zelená, červená – to sú farby egreša, sezónnej pochúťky priamo zo záhrady. Okrem lahodnej chuti, v ktorej sa spájajú sladké a kyslé tóny, sa mu niekedy hovorí aj „muhengi“ a je pokladnicou výživových hodnôt. Sú však ľudia, ktorí sa pred ním musia mať na pozore. Kto nemôže jesť egreše a kto si ich môže vychutnávať len v malých množstvách? Zistite to skôr, ako siahnete do košíka s čerstvou úrodou.

Žltá, zelená, červená – to sú farby egreša, sezónnej pochúťky priamo zo záhrady alebo z pozemku. Okrem lahodnej chuti, v ktorej sa spájajú sladké a kyslé tóny, sa mu niekedy hovorí aj „muhengi“
Foto: shutterstock/yingthun

Pochúťka z babičkinej záhrady alebo „rozprávkové ovocie“?

Mnohí z nás si egreše spájajú s domácimi záhradami a chuťou detstva. Je vhodný na konzumáciu v surovom stave, ale osvedčuje sa aj pri prípravách na zimu. Džem alebo snáď angreštový kompót? Pre mnohých ľudí je to nostalgická chuť, ktorá pripomína idylické prázdniny strávené na vidieku.

Angrešt bol veľmi obľúbený na britských stoloch už v 18. storočí. Z tohto obdobia pravdepodobne pochádza aj najstarší recept na angreštovú šťavu z roku 1727. Ovocný ker však nerozvíril fantáziu len kuchárom. V minulosti si Angličania rozprávali legendy, podľa ktorých mali byť rastliny domovom víl a lesných duchov.

Kto by sa mal egrešu vyhýbať?

Napriek týmto pozitívnym asociáciám sa nie každý bude po konzumácii tohto ovocia cítiť báječne. Kto by sa mu mal vyhýbať? Medzi kontraindikácie konzumácie egreša patria žalúdočné problémy. Opatrní musia byť ľudia trpiaci žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi, zápalovými ochoreniami čriev a refluxom. Ochutnávanie totiž môže viesť k zhoršeniu nepríjemných príznakov. Medzi ne patrí zápcha a plynatosť.

Alergie – v tejto situácii je škodlivá aj malá časť

Doteraz ste sa konzumácii egrešov radšej vyhýbali a neviete, ako bude vaše telo reagovať? Ľudia, ktorí sú alergickí na iné plody z čeľade ružovitých – vrátane ríbezlí a jahôd – sa musia mať na pozore. Precitlivenosť na salicyláty je tiež dôvodom, prečo sa egrešom v strave vyhýbať. Alergia sa môže prejaviť žihľavkou na koži alebo dýchavičnosťou.

Egreše v strave diabetika – sú povolené?

Nie všetky druhy ovocia by sa mali objaviť v jedálnom lístku diabetikov. Ako je to v tomto kontexte s egrešom? Ukazuje sa, že glykemický index egrešov je nízky. Pohybuje sa medzi 15 a 25 (v závislosti od odrody). Z toho vyplýva, že sa môže objaviť na tanieri diabetikov, ale najlepšie v nespracovanej verzii. Džemy, konzervy alebo iné rarity, pri príprave ktorých sa používa veľké množstvo cukru, nie sú dobrou voľbou.

Čerstvé egreše navyše obsahujú málo kalórií a veľa vlákniny. Pomáhajú potláčať prudký nárast cukru, čo je dôležité pre diabetikov aj pre ľudí, ktorí držia redukčnú diétu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nasypte trochu do pôdy a sledujte, ako vám egreše rastú pred očami. Kríky budú prinášať ovocie

V marci som rozsypala pod egreše. Nikto v okolí nemá taký bujný ker

The post „Rozprávkové ovocie“ neprinesie úžitok každému. Jedlo môže mať nepríjemné následky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj