Skip to content
Menu
Menu

Skutočné tiramisu obsahuje len šesť ingrediencií. Tvorca dezertu nepridával smotanu. Poznal lepšie tajomstvo

Prečítať článok

31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Nayashkova).

Bol považovaný za jedného z tvorcov najobľúbenejšieho dezertu na svete. Roberto Linguanotto ho po prvýkrát podával v roku 1972. Ako pripraviť tiramisu podľa tradičného receptu? Potrebujete len šesť ingrediencií.

Ako pripraviť tiramisu podľa tradičného receptu?
Foto: shutterstock/Olga Nayashkova

V nedeľu 28. júla 2024 zomrel vo veku 81 rokov Roberto „Loli“ Linguanotto. Bol cukrárom z Trevisa a „otcom“ svetoznámeho dezertu tiramisu podľa pôvodného receptu z reštaurácie Le Beccherie. V roku 1969 vytvoril pôvodný recept spolu s Albou Di Pillo, t. j. manželkou Ada Campeola, reštaurátora Alle Beccherie v meste Treviso.

Kto vytvoril tiramisu? Recept jedného z tvorcov obsahuje len 6 ingrediencií.

Dezert tiramisu mal byť pôvodne zmrzlina. Vtedy do rozmiešaného žĺtka a cukru spadol kúsok syra mascarpone. Roberto „Loli“ Linguanotto bol jedným z iniciátorov nápadu pridať do zmesi piškóty namočené v káve a kakao. Len o tri roky neskôr sa hotový dezert nazýval tiramisu a podával sa na okrúhlej tácke. Cukrár bol zodpovedný za recept so 6 základnými ingredienciami:

vajcia (povinne žĺtok a prípadne aj bielok),

piškóty,

mascarpone,

káva,

kakao,

biely kryštálový cukor.

Aké ingrediencie potrebujete na tiramisu? Lahodný spôsob, ako uspokojiť potrebu kávy a čokolády naraz

V súčasnosti sa tradičný recept na dezert tiramisu často obohacuje o alkoholický prídavok, napríklad namáčaním do amaretta alebo rumu. Treba pripomenúť, že pôvodný recept ho neobsahoval. Pôvodne mal byť bez alkoholu, aby si ho mohli vychutnať aj deti.

Tiramisu – lahodný spôsob, ako uspokojiť potrebu kávy a čokolády naraz.
Foto: shutterstock/Juraj Rasla

Vyšľahajte 6 žĺtkov so 160 g cukru na bledý krém.

Zmiešajte 500 g mascarpone a žĺtkovú zmes. Pridáme mascarpone do žĺtkovej zmesi a vyšľaháme do hladka.

Vyšľahajte 3 bielky zvlášť. Bielka šľahajte ručným mixérom, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Odstavte.

Pripravte krémovú hmotu. Jemne zmiešajte bielky s mascarpone, kým sa nespoja (môžu sa vytvoriť hrudky, ktoré po usadení zmiznú).

Namočte piškóty (200-250 g). Do plytkej misky nalejte teplú (nie horúcu) kávu (asi 280 ml) a namočte piškóty z oboch strán (nenechajte ich namočiť, len rýchlo ponorte).

Mascarpone vrstva. Na piškóty uhladíme vrstvu mascarpone krému.

Opakujte. Pridáme ďalšiu vrstvu piškót (namočených v káve) a ďalšiu vrstvu mascarpone zmesi. Posypeme kakaovým práškom.

Nakoniec odložte do chladničky na 6-24 hodín! Najťažšia časť je čakať, kým to stuhne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Milujem tento koláč pre jeho kokosovú chuť. Robím ho každú nedeľu, ale nie preto, že by som strácala rozum

Havajský koláč? Ach,…! Odkedy mi susedka dala recept, robím ho celé leto bez prestávky

The post Skutočné tiramisu obsahuje len šesť ingrediencií. Tvorca dezertu nepridával smotanu. Poznal lepšie tajomstvo appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj