Skip to content
Menu
Menu

Slováci milujú uhorky! Každý ich pridáva do sendvičov a tety a staré mamy robia chutné zaváraniny

Prečítať článok

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Bazela).

Uhorka je veľmi častou zložkou mnohých slovenských jedál. Zistite, prečo sa uhorky oplatí jesť a ako sa dajú ešte využiť.

Ako zasiať uhorky do zeme? Ako ošúpať uhorku?
Foto: Pixabay/Bazela

Uhorka je jednoročná rastlina z čeľade tekvicovitých a zahŕňa viac ako 50 druhov. Vyskytuje sa prakticky na všetkých kontinentoch. Na Slovensku sa pestovanie tejto rastliny stalo populárnym v 16. storočí. Samozrejme, uhorky sa najčastejšie nachádzajú v kuchyni, ale používajú sa aj v kozmetickom priemysle.

Uhorka – rastlina alebo ovocie?

Je potrebné vedieť, že uhorka je zelenina aj ovocie. Prečo? Z botanického hľadiska je ovocím všetko, čo rastie z kvetov a semien. Preto by sa napríklad uhorky, paradajky, papriky, cukety alebo avokádo mali zaradiť do skupiny ovocia. Uhorky, paradajky, papriky, cukety a avokádo však z kulinárskeho hľadiska nechutia ako ovocie, preto sa bežne zaraďujú medzi zeleninu. Nazvať uhorku ovocím je však nanajvýš správne.

Uhorka – ako zasiať do zeme? Kedy dozrievajú plody?

Je známe, že najlepšia zelenina je tá, ktorú si sami vypestujete. Je to preto, že potom môžete rozhodovať o tom, čím sa hnojí, ako sa o ňu staráte a či ju niečím postrekujete. Medzi takouto zeleninou sa v domácich záhradách často vyskytujú uhorky. Ako ich zasiať do zeme, aby ste získali dobrú úrodu?

Uhorky saďte do zeme až po všetkých mrazoch. Milujú slnečné svetlo a teplo.
Foto: Pixabay/rongthep

Najlepšie je pokračovať po všetkých mrazoch, t. j. v máji. Dôležité je tiež prečítať si informácie o odrode, ktorú chcete zasiať. Musíte zvážiť, či sa budú používať na nakladanie alebo na iné účely. Pôda, ktorá uhorkám najlepšie vyhovuje, musí byť úrodná a pH by sa malo pohybovať okolo 6,5-7. Pri prekopávaní pôdy je dobré použiť hnojivo, napríklad kompost. Miesto, kde budú uhorky vysadené, by malo byť dobre osvetlené, pretože uhorky majú rady slnečné svetlo aj teplo. Uhorky sa môžu vysievať do jamiek alebo drážok, ale dbajte na to, aby bol medzi riadkami dostatok priestoru. Je to preto, lebo rastliny sú na zemi bujne rastúce. Keďže sú to popínavé rastliny, môžu sa pestovať aj na šplhanie do výšky, napr. na lano alebo plot.

Uhorky sa zbierajú od júna do októbra.

Ako ošúpať uhorku, aby nebola horká?

Je na tomto výroku zrnko pravdy? Alebo je to mýtus? Istým spôsobom je skutočne možné ovplyvniť chuť. Za horkosť sú zodpovedné kukurbitacíny obsiahnuté v zelenine, ktoré sa najviac hromadia v tmavých častiach. Preto pri úvahách o tom, ako ošúpať uhorku, aby nebola horká, je dôležité pamätať na to, aby ste to robili zo svetlého konca. To však neovplyvní chuť ako celok, ale len pomôže nerozšíriť horkosť po celej zelenine. Uhorky sa totiž tvoria vo väčšom množstve, keď rastú v nepriaznivých podmienkach, napr. keď je príliš sucho alebo boli mrazy. Horkosť preto v zelenine stále zostáva, ale vďaka metóde šúpania sa šírenie horkosti po celej dĺžke uhorky môže znížiť.

Uhorky sa odporúča šúpať zo svetlého konca.
Foto: shutterstock/Suteren Studio

Koľko kalórií má uhorka?

Uhorka je zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička, najmä ak plánujete zhodiť pár kíl navyše. Koľko kalórií má uhorka? Veľmi málo – v 100 g uhorky bez šupky sa nachádza cca. 12 kcal v 100 g uhorky bez šupky a 15 kcal so šupkou.

Uhorka je zelenina, ktorú sa oplatí jesť nielen pre jej kalorickú hodnotu, ale aj pre jej zdravotné vlastnosti. Je zdrojom vlákniny. Je tiež skvelá na doplnenie chýbajúceho draslíka a horčíka. Má močopudný účinok. Zlepšuje metabolizmus. Tvorí ho viac ako 90 % vody, čo z neho robí skvelý zdroj hydratácie.

Koľko kalórií má nakladaná uhorka?

Treba mať na pamäti, že surová zelenina je oveľa menej kalorická. Pri výrobe nakladaných uhoriek sa pridáva cukor, ktorý sám o sebe zvyšuje obsah kalórií. Koľko kalórií má teda nakladaná uhorka? Zatiaľ čo surová uhorka so šupkou má približne 15 kcal, nakladaná uhorka má v 100 g už 23 kcal, čo je oveľa viac.

Uhorka na tvár – čo to dá? Má takáto maska zmysel?

Ako už bolo spomenuté, uhorka je zelenina, ktorá sa používa nielen pri varení, ale aj v kozmetike. Nájdete mnoho výrobkov, ako sú krémy alebo prípravky na umývanie tváre, ktoré obsahujú uhorku. K dispozícii sú aj pleťové masky s uhorkou. Čo takéto ošetrenie ponúka?

Uhorka pôsobí na opuchnuté oči a pomôže zosvetliť kruhy pod očami.
Foto: shutterstock/P Stock

Skvele pôsobí na opuchnuté oči. Stačí uhorku na nejaký čas vložiť do chladničky, aby sa schladila. Potom jednoducho priložte plátky uhorky na oči na niekoľko minút. To určite zníži opuchy a pomôže redukovať tmavé kruhy. Na druhej strane, ak plátky priložíte na tvár alebo do pleťovej masky s obsahom uhorky, pomôžu zosvetliť zafarbenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prečo sú uhorky horké? Jedna hlúpa chyba a je po šaláte. A pritom stačí urobiť len jedno

Uhorky budete zbierať až do jesene. Recept záhradkárov na bohatú úrodu

The post Slováci milujú uhorky! Každý ich pridáva do sendvičov a tety a staré mamy robia chutné zaváraniny appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj