Skip to content
Menu
Menu

Slováci stále prekrúcajú pôvodný recept. Grécky šalát sa vyrába bez tohto prídavku

Prečítať článok

03.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/galyafanaseva).

Najznámejším šalátom na svete nie je zeleninový šalát alebo Caesar šalát. Grécky šalát sa dá objednať v reštauráciách takmer po celom svete a my ho milujeme pre jeho chuť a jednoduchosť. Často sa však stáva, že Slováci doň pridajú ingredienciu, ktorá v origináli jednoducho nie je. Bez nej je grécky šalát stále chutný.

Grécky šalát – originálny recept.
Foto: Pixabay/galyafanaseva

Určite každý aspoň raz v živote jedol grécky šalát, no nie každý jedol originálny grécky šalát. Nehovorím o tom, že nebol v Grécku, to je o niečom inom. Grécky šalát je veľmi jednoduchý a skladá sa len z niekoľkých ingrediencií bez hlávkového šalátu. Áno, Slováci často pridávajú šalát do gréckeho šalátu. Nie je to zločin a nikto nám za to hlavu lámať nebude, no vždy, keď si do gréckeho šalátu pridáte šalát, jedna starenka v Aténach ticho plače.

Grécky šalát – originálny recept. Zabudnite na šalát

Ingrediencie:

3 veľké, šťavnaté paradajky,

3 väčšie uhorky

1 väčšia červená cibuľa

100 g syra feta (najlepšie originálneho)

čierne olivy, najlepšie odroda Kalamata (akékoľvek množstvo),

kvalitný olivový olej,

oregano, soľ.

Originálny grécky šalát – ako ho pripraviť:

Očistíme zeleninu a ošúpeme cibuľu. Paradajky a uhorky nemusíte šúpať.

Začnite krájať zeleninu – pamätajte, že v gréckom šaláte by mali byť kúsky zeleniny veľké – vynechajte ich krájanie na malé kocky – suroviny sa nemusia krájať rovnomerne, okrem cibule – nakrájajte ju na tenké plátky.

Nakrájanú zeleninu vložte do misky, pridajte olivy (ak majú semienka, najskôr ich odstráňte). Dochutíme soľou a oreganom (môžete použiť aj iné koreniny, ale nekombinujte napr. kari alebo feferónku).

Zeleninu premiešame, pokvapkáme olivovým olejom a navrch dáme kúsok syra feta. Syr feta môžete aj rozdrviť – v Grécku podávajú šalát na oba spôsoby.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyšiel na prvýkrát a bude na mojom stole každý týždeň. Piškótový koláč nespadne a je ľahký

Podávali mi to na svadbe. Nikdy v živote som nemala také jemné hovädzie mäso – viem, ako ho pripraviť

The post Slováci stále prekrúcajú pôvodný recept. Grécky šalát sa vyrába bez tohto prídavku appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj