31.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dina Belashova).
Zima je už za rohom, a to znamená, že by sme sa mali zásobiť zaváraninami, ktoré budeme v tomto období jesť a piť. Mnohí ľudia sa spoliehajú na klasiku a aj ja som toho názoru, že funguje najlepšie. Preto na túto pochúťku, ktorá je uzavretá vo fľaši, nemožno zabudnúť. Moja špajza je jej preplnená nadbytkom.
Ako si pripraviť domácu malinovú šťavu na zimu?
Foto: shutterstock.com/Dina Belashova
Leto, žiaľ, netrvá nekonečne dlho, a to znamená, že sa rýchlo blíži jeseň a chladná zima. Už teraz môžete dokonca pozorovať zmenu počasia a večery už nie sú také príjemné. Koniec leta má však aj svoju pozitívnu stránku. Môžeme sa zavrieť doma a robiť zaváraniny, ktoré otvoríme až o niekoľko mesiacov. Nebudú to len uhorky a cukety, ale aj sladké ovocné džemy a šťavy. Práve takéto sladkosti som sa nedávno rozhodla zavariť aj ja. Vyrobila som veľa fliaš, pretože viem, že každá fľaša sa použije.
Tento druh šťavy je veľmi jednoduchý na prípravu a predovšetkým má krátky zoznam ingrediencií.
Foto: shutterstock/Nitr
Je to recept na malinový šťavu, ktorá je v mojom rodisku taký obľúbená. Recept si pamätajú rôzne generácie a ja som ho dostala od svojej babičky. Tento druh šťavy je veľmi jednoduchý na prípravu a predovšetkým má krátky zoznam ingrediencií. Potrebujete len dva produkty, a to maliny a cukor. Šťava, ktorá vznikne z ovocia, sa uzavrie do pohárov a potom sa skladuje v chladných pivniciach a špajzách. Jej chuť sa výborne hodí k zimnému čaju a možno ju pridať aj do koláčov a dezertov.
Recept na malinovú šťavu na zimu
Ingrediencie:
2 kg malín
1,5 kg cukru
Spôsob prípravy:
Maliny dôkladne očistite a osušte.
Maliny vložte do hrnca a posypte 500 g cukru.
Premiešajte, postavte hrniec na šporák a priveďte do varu. Nezabudnite z času na čas všetko premiešať, aby sa ovocie neprilepilo na dno. Ovocie nechajte na ohni, kým nepustí šťavu.
Potom položte maliny na gázu alebo utierku a šťavu dôkladne vyžmýkajte.
Šťavu opäť preceďte cez sito. Týmto krokom zabezpečíte, aby sa v šťave nenachádzali žiadne semienka.
Šťavu dajte do hrnca na šporák a priveďte do varu.
Potom pridajte zvyšný cukor, intenzívne miešajte a udržiavajte na ohni, aby sa cukor úplne rozpustil.
Po tomto čase nalejte získanú šťavu do čistých a vypálených pohárov, nádoby uzavrite a pasterizujte približne 5 minút.
Po uplynutí tohto času poháre opatrne vyberte, položte ich na pracovnú dosku a nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí ich uložte na chladné miesto.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma
The post Stačia 2 prísady a v zime ju budete piť každý deň. Tento rok som vyrobila až 40 fliaš appeared first on Vášeň v tebe.