Skip to content
Menu
Menu

Stroganov pripravujem vždy, keď sa počasie trochu pokazí. Toto jedlo zahreje a stimuluje všetky zmysly

Prečítať článok

6.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).

Stroganov je jedlo, ktoré sa v mnohých domácnostiach podáva počas zamračených dní. S naším receptom vystrelí klasika do výšin chuti, a to všetko vďaka najkvalitnejšiemu mäsu a aromatickým prílohám. Tu nie je priestor na šetrenie – hrniec musí obsahovať štedrú porciu farebnej zeleniny, výraznú prídavky a veľa korenia.

Stroganov – jedlo vhodné počas zamračených dní.
Foto: shutterstock/stockcreations

Hľadáte inšpiráciu na hrejivú a výživnú večeru? Namiesto namáhavého zostavovania plnených kapustových závitkov, hodinového státia pri vývare alebo namáhavého pečenia sa rozhodnite pre šťavnatú klasiku utopenú v šialenej omáčke. Objavte najlepší recept na stroganov – ideálny na každodenné aj slávnostné príležitosti.

Stroganov v bohatej verzii – v hrnci nesmie chýbať mäso a zelenina

Tento recept na stroganov nie je ničím iným ako kombináciou najkvalitnejšieho mäsa s veľkorysou porciou farebnej zeleniny. Takto pripravený stroganov sa rozplýva v ústach, zasýti a stimuluje všetky zmysly. Kľúčom k úspechu je výber surovín, žiadne náhlenie a dostatok korenia, ktoré obohatí náš pokrm a prinesie šialene chutný výsledok. Toto jedlo z jedného hrnca sa môže zdať náročné, ale s naším receptom pôjde príprava ako po masle.

Mäso je najdôležitejšou zložkou stroganova – preto si vyberte hovädziu sviečkovicu alebo roštenku. Kusy mäsa by mali byť čerstvé, kvalitné a hlavne bez žíl. Nevyhnutná je aj zelenina – nakladané uhorky, cibuľa, huby a červená paprika. Keď máme všetky produkty, môžeme prejsť k smaženiu – všetko dáme v správnom poradí do hrnca a zvyšok sa doslova urobí sám.

Stroganov – jedlo z jedného hrnca.
Foto: shutterstock.com/Piotr Krzeslak

Najlepší stroganov z hovädzieho mäsa. Recept na šialené jedlo z jedného hrnca

Ingrediencie:

500 g hovädzieho mäsa – sviečková alebo roštenka,

červená paprika,

niekoľko húb,

cibuľa,

dve nakladané uhorky,

2 PL paradajkového pretlaku,

2 PL múky,

olej na pečenie,

350 ml vody,

nové korenie,

bobkový list,

rasca,

lyžica horčice,

sladká paprika,

dva strúčiky cesnaku,

soľ,

čierne korenie,

majoránka.

Spôsob prípravy:

Mäso nakrájajte na plátky a potom na malé pásiky alebo kocky.

Teraz je čas na marinádu – zmiešajte trochu oleja, horčicu, lyžičku sladkej papriky, štipku rasce, soľ, dva nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku, korenie a majoránku. Všetko spolu zmiešajte a potom vmasírujte do mäsa. Marinujte v chladničke aspoň dve hodiny. Tip – mäso môžete marinovať aj cez noc, bude potom oveľa aromatickejšie a jemnejšie.

Potom mäso poprášte múkou a opečte na dobre rozpálenom oleji – vložením mäsa do horúcej panvice sa v kúskoch udrží všetka šťava, vďaka čomu bude pokrm veľmi chutný.

Kým sa mäso pekne opečie, pripravte si zeleninu. Do misky vložte huby, uhorky, cibuľu a papriku. Po piatich minútach pridajte zeleninovú zmes k hovädziemu mäsu.

Prísady niekoľko minút opekajte, potom zalejte vodou a pridajte dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku.

Teraz je čas na dochutenie – do hrnca vložte bobkový list, nové korenie, soľ a čierne korenie a všetko prikryté varte na miernom ohni viac ako hodinu.

Po tomto čase ochutnajte mäso a zeleninu a v prípade potreby pokrm dochuťte. Tip – väčšie kusy mäsa môžu potrebovať o niečo dlhší čas varenia. Potom predĺžte čas o ďalších 15 minút, dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Marináda na pečené bravčové karé – jednoduchý trik na jemné a šťavnaté mäso. Už si neodopriete ďalšie sústo

Vynikajúce a jemné rebierka z rúry. Kľúčom k úspechu je správna marináda

The post Stroganov pripravujem vždy, keď sa počasie trochu pokazí. Toto jedlo zahreje a stimuluje všetky zmysly appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj