Skip to content
Menu
Menu

Takto ich robila len stará mama Marienka. Jej lievance boli bezkonkurenčné – mám recept

Prečítať článok

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).

Jablkové lievance sú pre mnohých z nás veľmi príjemnou spomienkou na detstvo a nie je to inak ani u mňa. Moja babička Marienka robila tie najchutnejšie lievance a možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale nepoužívala droždie. Lievance však vyšli nadýchané a mäkké ako obláčik. Musím vám prezradiť recept.

Jablkové lievance ako od babičky
Foto: shutterstock/Maslova Valentina

Lievance podľa tohto receptu sú nadýchané, jemné a môžete si ich vychutnať už za pár minút. Recept je triviálny, ale triviálna chuť ich určite nebude definovať. Tieto lievance vám zlepšia náladu aj v ten najpochmúrnejší deň. Takže nečakajte a už si rozohrejte panvicu.

Jablká ošúpeme, nastrúhame a posypeme vanilkovým cukrom
Foto: shutterstock.com/Katarzyna Mikolajczyk

Jablkové lievance babičky Marienky

Ingrediencie:

2 plné šálky polohrubej múky,

1 veľké jablko,

2 šálky mlieka, najlepšie tučného mlieka,

1 lyžička prášku do pečiva,

2-3 PL práškového cukru,

plochá lyžica vanilkového cukru,

štipka škorice,

olej na vyprážanie.

Lievance podávajte ihneď teplé posypané práškovým cukrom alebo vychladnuté s obľúbeným džemom
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Spôsob prípravy:

Jablká ošúpeme a nastrúhame. Preložíme do misky a posypeme vanilkovým cukrom. Potom zmiešame a odložíme bokom.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a tiež odložíme bokom. Vajíčka rozbijeme, bielka vyšľaháme do tuhej peny. Žĺtky zmiešame s mliekom. Postupne pridávame múku a miešame na nízkych otáčkach, kým nevznikne hladké cesto.

Pridáme nastrúhané jablká a bielky. Dôkladne premiešajte, ale dávajte pozor, aby ste nepoškodili štruktúru peny.

Na panvici rozohrejeme tuk. Hlbokou lyžicou dávajte časť cesta na lievance a na miernom ohni ich smažte z oboch strán dozlatista.

Lievance podávajte ihneď teplé posypané práškovým cukrom alebo vychladnuté s obľúbeným džemom. Možností je veľa a každá z nich je vynikajúca. Takáto chutná desiata alebo raňajky vám určite zlepšia náladu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Recept na palacinky, ktorý vás posadí do kresla. Budú perfektné na raňajky, ale mlieko nechajte v chladničke

Palacinky bez múky. Dá sa to? Dá sa to. Nahraďte ju touto zložkou a budú nadýchanejšie ako kedykoľvek predtým

The post Takto ich robila len stará mama Marienka. Jej lievance boli bezkonkurenčné – mám recept appeared first on Vášeň v tebe.