Skip to content
Menu
Menu

Táto omáčka premení každé jedlo. Zamilujete sa do nej. Mäso bude šťavnaté ako broskyňa

Prečítať článok

5.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).

Japonská kuchyňa má u nás veľa priaznivcov. Radi jeme nielen sushi, ale aj iné jedlá. Jednou z chutí charakteristických pre túto kuchyňu, ktorú máme obzvlášť radi, je omáčka teriyaki. Jej sladko-slaná chuť ukradla nejedno srdce. Dá sa omáčka teriyaki pripraviť aj doma? Jej príprava je jednoduchá.

Sladko-slaná chuť omáčky teriyaki ukradla nejedno srdce.
Foto: shutterstock/Anna Shepulova

Omáčka teriyaki je veľmi obľúbená, rovnako ako celá japonská kuchyňa. Vyrába sa zo sójovej omáčky, medu, ryžového octu, sezamového oleja, zázvoru, cesnaku a zemiakového alebo kukuričného škrobu. Zvyčajne sa s ňou stretávame v reštauráciách, ktoré sa špecializujú na japonské jedlá. Omáčku teriyaki však možno ľahko kúpiť v obchode alebo si ju vyrobiť doma.

Recept na omáčku teriyaki, ktorá premení každé jedlo

Ingrediencie:

120 ml sójovej omáčky,

400 ml teplej vody,

2 PL tekutého medu,

2 PL škrobu podľa výberu,

PL sezamového oleja,

PL ryžového octu,

2 lyžičky mletého zázvoru,

strúčik cesnaku.

Spôsob prípravy:

Do hrnca nalejte 300 ml vody. Zvyšok zatiaľ odložte bokom. Pridajte sójovú omáčku, med, zázvor, cesnak, olej a ocot. Ingrediencie premiešajte a priveďte do varu.

Zvyšných 100 ml vody dôkladne zmiešajte so škrobom. Pridajte do vriacej omáčky v hrnci. Dobre premiešajte a varte, kým nie je dostatočne hustá. Teriyaki omáčka je pomerne hustá a presne taká by mala byť. Hotovú omáčku môžete skladovať v chladničke až týždeň v tesne uzavretej sklenenej nádobe. Dôležité je, aby ste ju pred uložením do chladničky nechali úplne vychladnúť.

Losos v teriyaki omáčke je jednou z najchutnejších kombinácií.
Foto: shutterstock/Louno Morose

Teriyaki omáčka – na čo ju použiť?

Teriyaki omáčka je veľmi univerzálna. Hodí sa k opečenému tofu aj ku grilovanej zelenine. Dobre sa hodí k pečenému mäsu a rybám, ako aj k jedlám pripravovaným na grile. Výborne sa hodí napríklad ku grilovanému filetu z lososa. Nadšenci grilovania by mali používať nielen hustú verziu teriyaki omáčky, ale aj marinádu (marináda je o niečo redšia a škrob by sa mal vynechať) – mäso, ktoré bolo marinované niekoľko hodín, určite poteší chuťové bunky vás aj vašich hostí.

Do tejto japonskej omáčky môžete namáčať aj vyprážané jarné závitky. K jedlám s omáčkou teriyaki sa hodí ryža a biely sezam. A nebojte sa experimentovať a vyskúšajte teriyaki omáčku so svojimi obľúbenými jedlami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Krémová a hustá omáčka tzatziki? Recept mi povedala moja babička. Vraj si ju priniesla z gréckej dovolenky

Objavila som tajomstvo najlepšej cesnakovej omáčky. Na každé 2 strúčiky pridávam čajovú lyžičku tejto prísady

The post Táto omáčka premení každé jedlo. Zamilujete sa do nej. Mäso bude šťavnaté ako broskyňa appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj