Skip to content
Menu
Menu

Tento koláč piekla babička vždy na konci leta. Na túto chuť sa nedá zabudnúť

Prečítať článok

8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mark_KA).

Leto je časom oddychu a relaxácie, ale aj krásnych spomienok vrátane tých kulinárskych. Jedným z takýchto receptov je koláč, ktorý moja babička vždy piekla na konci letných prázdnin. Kombinácia polokrehkého cesta, nadýchanej pudingovej zmesi, drobenky a sladkých broskýň urobí túto chuť nezabudnuteľnou.

Broskyňový koláč na koniec leta
Foto: shutterstock/Mark_KA

Prísady na broskyňový koláč na polokrehkou kôrkou

Na prípravu broskyňového koláča budete potrebovať:

1 lyžičku prášku do pečiva,

100 g práškového cukru,

110 ml oleja,

150 g cukru,

2 vanilkové pudingy bez cukru,

2 lyžice kyslej smotany,

2 vanilkové cukry,

200 g studeného masla,

320 g múky,

4 vajcia,

8 polovičiek broskýň,

štipku soli.

Na tento broskyňový koláč sa najlepšie hodí múka extra hladká alebo tortová múka. Čo sa týka ovocia, môžete použiť buď čerstvé, alebo v sirupe z konzervy. V prvom prípade však nezabudnite vybrať sladké a zrelé ovocie.

Kombinácia polokrehkého cesta, nadýchanej pudingovej zmesi, drobenky a sladkých broskýň urobí túto chuť nezabudnuteľnou
Foto: shutterstock/Marian Weyo

Broskyňový koláč – spôsob prípravy:

Do veľkej misy preosejeme múku s 1 lyžičkou prášku do pečiva. Pridáme štipku soli. Maslo nastrúhame alebo nakrájame nožom a rýchlo vymiešame. Oddeľte bielka od žĺtkov. Pridáme tri žĺtky, smotanu, 1 balenie vanilkového cukru a práškový cukor. Cesto opäť rýchlo vymiesime, aby sa ingrediencie spojili. Rozdeľte ho na dve časti – ⅓ a ⅔ cesta zabaľte zvlášť do potravinovej fólie. Väčšiu časť uložte do chladničky a menšiu časť do mrazničky.

V čistej miske pripravte pudingovú zmes. Zo štyroch bielkov vyšľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Do tuhých bielkov postupne pridávame cukor a 1 balenie vanilkového cukru. Vlejeme puding a prilejte olej, miešajte, kým sa ingrediencie nespoja na nízkych otáčkach mixéra. Ak používate broskyne z konzervy, sceďte ich zo sirupu a nakrájajte. Ak používate čerstvé broskyne, umyte ich, ošúpte, zbavte kôstky a nakrájajte na plátky.

Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Cesto vyberte z chladničky, preneste na dno formy a popichajte vidličkou po celej ploche. Na cesto poukladáme polovicu broskýň, navrstvíme pudingovú zmes, zvyšok broskýň a posypeme nastrúhaným zvyškom cesta, ktoré bolo v mrazničke. Broskyňový koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 50 minút. Upečený koláč vyklopíme na mriežku, necháme vychladnúť a nakoniec ho posypeme práškovým cukrom. Pochutnajte si ho!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

Vzala som si ich do práce a všetci si pýtali recept. Je to len chvíľka práce a účinok je ohromujúci

The post Tento koláč piekla babička vždy na konci leta. Na túto chuť sa nedá zabudnúť appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj