Skip to content
Menu
Menu

Tento koláč pripravíte zo surovín, ktoré už máte doma. Pred 20 rokmi ho robila každá mama a babička

Prečítať článok

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511).

Nepoznám nikoho, kto by nemal rád sladkosti. Všetci, ktorých poznám, ich dokonca milujú a zvyčajne si ich podávajú po večeri alebo ku káve. Ak patríte k tým, ktorí ich tiež milujú, musíte poznať tento recept. U nás doma je známy už roky a moja babička a mama ich robia pri každej príležitosti.

Zebra koláč – kultové a veľmi chutné pečivo vhodné ku káve a čaju
Foto: shutterstock/irina2511

Zebra koláč je kultovým pečivom, a ak ho nepoznáte, dnes je ten správny čas to zmeniť. Ja osobne ho poznám už od detstva, pretože ho zrejme robil každý u nás doma. Jeho príprava je triviálna a zvládne ju aj ten, kto nikdy nič nepiekol. Pripravíte ho zo surovín, ktoré už pravdepodobne máte doma, pretože zoznam ingrediencií je naozaj krátky.

Na prípravu zebrieho koláča potrebujete 6 ingrediencií. Aby vyšiel tak, ako má, musíte cesto, ktoré ste pripravili z produktov, rozdeliť na dve rovnaké časti a do jednej z nich naliať kakao. Takto vytvoríte dve hmoty rôznych farieb, ktoré po upečení vytvoria pruhy a budú vyzerať ako zebra. Koláč sa výborne hodí ku káve a čaju, a ak mu chcete dodať viac chuti, po upečení ho potrite rozpustenou čokoládou.

Zebra koláč – recept

Ingrediencie:

5 vajec,

2,5 šálky pšeničnej múky,

1,5 šálky jemného cukru,

šálka rastlinného oleja,

pohár perlivej vody,

2 lyžice kakaa,

2 čajové lyžičky prášku do pečiva.

Zebra koláč – ak mu chcete dodať viac chuti, po upečení ho potrite rozpustenou čokoládou
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Spôsob prípravy:

Prípravu dezertu začnite vajíčkami. Oddeľte bielka od žĺtkov a tie vyšľahajte mixérom na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa úplne nespojí.

Keď je zmes hotová, začnite po malých častiach pridávať žĺtky. Dôkladne premiešajte, aby vznikla homogénna hmota. Pridáme múku preosiatu cez sito a prášok do pečiva, opäť premiešame a spojíme.

Nakoniec prilejte perlivú vodu, ale nezabudnite, že jej množstvo musíte kontrolovať, aby cesto nebolo príliš riedke. Keď sa tak stane, pridajte do zmesi trochu múky.

Keď je zmes hotová a hladká, rozdeľte ju na dve rovnaké časti. Do jednej časti pridajte preosiaty kakaový prášok a dôkladne premiešajte, aby ste sa vyhli hrudkám.

Formu na pečenie dôkladne vyložte papierom na pečenie. Potom do formy striedavo nalejte obe cestá. Na záver môžete pomocou špáradla jemne premiešať oba cestá, aby získali nové vzory.

Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne hodinu. Ak sa chcete uistiť, že je koláč hotový, môžete urobiť test „suchou paličkou“. Po uplynutí tohto času ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Môžete ho tiež poliať čokoládovou polevou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Havajský koláč? Ach,…! Odkedy mi susedka dala recept, robím ho celé leto bez prestávky

Ľahký koláč na leto. Ochutnáte túto penu a budete cítiť, že všetky vaše starosti zmiznú

The post Tento koláč pripravíte zo surovín, ktoré už máte doma. Pred 20 rokmi ho robila každá mama a babička appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj