01.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu).
Chcete sa zbaviť nadbytočných kilogramov? Okrem dávky fyzického cvičenia zaradenej do denného rytmu sa treba poriadne pozrieť aj na to, čo končí na našich tanieroch. Je známe, že niektoré lahôdky a lahôdky musia zmiznúť, ale strava nemusí byť chudobná a nemali by ste sa rozlúčiť s niektorými potravinovými výrobkami. Poďme sa pozrieť na obľúbené prílohy k hlavným jedlám. Ryža, krúpy, cestoviny a zemiaky: koluje okolo nich množstvo mýtov o stravovaní, preto je načase overiť si, ktoré z nich sú tie najlepšie, keď chceme schudnúť.
Príliš dlhé varenie je to najhoršie, čo môžete s cestovinami urobiť – strácajú svoje cenné vlastnosti.
Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu
Zistite, čo spôsobuje obezitu
Čo nás núti priberať? Samozrejme, jesť produkty, ktoré majú vysoký obsah kalórií. Je známe, že najviac ich nájdeme v sladkostiach, vysoko spracovaných potravinách, sladených nápojoch a fast foode. Ak sa pustíme do náročnej úlohy a rozhodneme sa schudnúť, musíme sa niektorých vecí vzdať a zvyk počítať kalórie by sa mal stať zvykom. Predpokladá sa, že dospelý človek, ktorý nevyvíja žiadnu fyzickú aktivitu, by mal denne prijať približne dvetisíc kalórií.
Na druhej strane si treba uvedomiť glykemický index (GI). Ten zase ukazuje, ako rýchlo sa zvyšuje hladina glukózy v tele po zjedení daného jedla. Ak je ho priveľa, pankreas musí rýchlo produkovať inzulín potrebný pre jeho metabolizmus.
A takýto stav, keď ho orgán musí produkovať v nadbytku, podporuje nielen chuť do jedla a chuť maškrtiť medzi jedlami, ale môže prispieť aj k rozvoju cukrovky. Počas diéty by ste si preto mali vyberať aj produkty, ktoré majú nízky glykemický index.
Cestoviny na chudnutie
Sú cestoviny dobré na chudnutie? Všetko závisí minimálne od dvoch faktorov.
Foto: shutterstock.com/INAOX
Cestoviny sa často spájajú s talianskou kuchyňou, no chutné rezance sú bežné aj v našich domácich jedlách. Tento doplnok často používajú aj ľudia, ktorí majú príliš veľa času. Cestoviny sa pripravujú rýchlo, jednoducho a vždy chutia.
Sú cestoviny dobré na chudnutie? Všetko závisí minimálne od dvoch faktorov. Po prvé: s čím sa podávajú cestoviny. Je lepšie ich zaradiť do ľahkých zeleninových omáčok, ktoré poskytujú málo kalórií, ale rýchlo kompenzujú nedostatok vitamínov. Na druhej strane sa treba pozrieť, z čoho sú vyrobené. Najčastejšie dominujú tie z bielej múky, no všeobecne sa uznáva, že nie je zdravšia ako celozrnná.
Ukazuje sa, že počet kalórií v 100 gramoch varených cestovín je až 130 kcal a v celozrnných cestovinách – 124 kcal. Oba produkty majú podobný glykemický index, ktorý je približne 55. Ukazuje sa, že cestoviny sa dajú použiť v racionálnej výžive, ale je lepšie voliť celozrnné cestoviny. Všetko preto, že obsahujú vlákninu a jej prítomnosť pomáha pri fungovaní tráviaceho systému.
Krúpy? Nie všetky sú vhodné na chudnutie
V obchodoch máme široký výber krúp, aj keď nie vždy sú prvou voľbou pri skladaní jedálnička. Nielenže obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ale dajú sa pripraviť chutne. Môžete jesť krúpy pri chudnutí? Áno, ale musíte dodržiavať niekoľko pravidiel.
Po prvé: musia byť varené voľne a nesmú sa privariť.
Po druhé: ako v prípade cestovín, aj tu je dôležité, s čím sa podávajú.
Po tretie: výber krúp, ktoré budú v našej ponuke.
Ktoré krúpy majú najmenej kalórií a majú najnižší GI? Je lepšie zvoliť krúpy pohánkové, jačmenné, quinoa alebo špaldové.
Zemiaky? Populárny mýtus
Zemiaková kaša môže byť kalorickou bombou, ak ju podávame s maslom a oškvarkami.
Foto: shutterstock/Viktor Kochetkov
Okolo zemiakov koluje veľa mýtov a dlhé roky sa obviňujú, že rýchlo vedú k obezite. Ukazuje sa, že chutné hľuzy sú nielen chutné, zdravé a môžu vám pomôcť schudnúť. Len ich treba vedieť pripraviť.
V skutočnosti môžu byť zemiaky tučné, ak ich uvaríme a pripravíme napríklad pyré s množstvom masla a oškvarkov. Zemiaky môžu byť oveľa zdravšie, ak ich namiesto pridania vysokokalorických surovín uvaríme v šupke a podávame s aromatickým korením, napr. dôležitý je aj spôsob prípravy: pečené zemiaky sú zdravšie a v tejto forme obsahujú len 78 kcal, no majú vysoký glykemický index: 83.
Ryža: vyberajte múdro
Ryža je ľahko stráviteľná a všestranná. Vždy chutí lahodne.
Foto: shutterstock.com/Lesterman
Ryža je jednou z najčastejšie vyberaných obilnín na svete a niet sa čomu čudovať. Je rýchla na prípravu, chutná, ale aj všestranná. Najčastejšie siahame po bielej ryži, pretože po pätnástich minútach máme ľahko stráviteľné jedlo. Bielu ryžu môžeme zaradiť do odtučňovacej diéty, ale 100 g obsahuje 130 kcal, teda rovnako ako cestoviny.
Bohužiaľ, ryža má vysoký glykemický index (GI = 70), takže rýchlo zvyšuje hladinu glukózy v tele. Preto je lepšie zvoliť nelúpanú hnedú ryžu. Má síce podobný obsah kcal (110), no má nižší glykemický index (GI = 50). Hnedá ryža má oproti bežnej ryži výhodu, pretože má viac vlákniny a vitamínov, takže pri chudnutí z nej môžete jesť malé množstvá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krotiteľ hmotnosti. Jedzte jedno denne a sledujte, ako sa tá vaša znižuje
Umývate sa každý deň? Odborníci rovno hovoria: Je to chyba! „škodlivá posadnutosť“
The post Tvrdia nám, že sa z toho len priberá. Môžete jesť a schudnúť appeared first on Vášeň v tebe.