Skip to content
Menu
Menu

Upiekla som vafle podľa tohto receptu a chutili ako zo stánku. Rýchle a za pár drobných

Prečítať článok

27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Luliz).

Niektorí dávajú prednosť klasickým, len s práškovým cukrom, iní chcú zhltnúť tie so všetkými prísadami. Ešte teplé so šľahačkou alebo ovocím chutia najlepšie. Ak snívate o vafliach, ale nemôžete ich nájsť v okolí, vyskúšajte tradičný recept a vafle si budete vychutnávať navždy.

Niektorí dávajú prednosť klasickým, len s práškovým cukrom, iní chcú zhltnúť tie so všetkými prísadami
Foto: shutterstock.com/Luliz

Pre niekoho je to chuť z detstva, bezstarostná dovolenka pri mori, pre iného obľúbený dezert. Nadýchané a chrumkavé zároveň si získajú srdce nejedného gurmána. Môžete si ich pripraviť aj doma, stačí vám len vaflovač a niekoľko ingrediencií, ktoré vás vrátia do najlepších čias.

Stručná história vaflí na celom svete

Prvýkrát sa pravdepodobne objavili už v 12. storočí vo Francúzsku. Svetoznáme belgické vafle sa však začali vyrábať až v 15. storočí. Vyrábajú sa totiž z kysnutého cesta s pridaním veľkého množstva masla. Revolučným momentom v histórii bolo vytvorenie prvého vaflovača na svete v Spojených štátoch, keď Cornelius Swarthout získal v roku 1869 patent na prvý vaflovač. Na slovenských rekreačných strediskách sa vafle už dlhé roky tešia neutíchajúcej povesti a ďalšie generácie ich jedia s úplnou vášňou.

Recept na tradičné vafle priamo od mora

Suroviny (na 12 kusov):

2 šálky celozrnnej múky,

1,5 šálky mlieka,

3 vajcia,

1/3 šálky oleja,

čajová lyžička prášku do pečiva,

čajová lyžička cukru,

štipka soli.

Revolučným momentom v histórii bolo vytvorenie prvého vaflovača na svete v Spojených štátoch
Foto: shutterstock.com/Luliz

Príprava krok za krokom:

Na prípravu vaflí by mali mať všetky produkty izbovú teplotu.

Prvým krokom je oddelenie žĺtkov od bielkov. Bielka nalejte do veľkej misy, žĺtky do inej misy.

Do žĺtkov pridajte mlieko a olej, potom múku, cukor a prášok do pečiva. Miešajte, kým nevznikne hladká hmota.

Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Počas šľahania môžete pridať lyžičku cukru, aby ste rýchlejšie dosiahli hustú penu.

Do misy s cestom pomaly pridajte vyšľahané bielky a potom všetky prísady dôkladne jemne premiešajte lyžicou.

Ďalším krokom je vymastenie vaflovača olejom a jeho predhriatie na najvyššiu teplotu.

Keď je vaflovač pripravený na použitie, nalejte jednu naberačku cesta na nahriate platne a zatvorte prístroj.

Smažte vafle, kým nie sú hnedé. Najlepšie je počkať niekoľko minút, aby ste cesto náhodou neoddelili. Vaflovač vymastite olejom len na začiatku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pripraviť vafle? Podľa tohto receptu sú vždy perfektné. Mäkké a jemné – vďaka tejto ingrediencii

Moje vafle sú vždy chrumkavé a zjem ich tucet. Do cesta pridávam túto konkrétnu prísadu

The post Upiekla som vafle podľa tohto receptu a chutili ako zo stánku. Rýchle a za pár drobných appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj